ZEW: Nálada německých investorů se v dubnu výrazně zhoršila

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 12. dubna (ČTK) - Nálada německých investorů a analytiků se tento měsíc výrazně zhoršila. Ekonomický institut ZEW dnes oznámil, že jeho index nálady se v dubnu snížil na 7,6 bodu z březnových 14,1 bodu. Analytici počítali s mírnějším poklesem na 11 bodů.

Za poklesem indexu podle ekonomů stály vyšší ceny ropy, růst úrokových sazeb a důsledky březnového zemětřesení v Japonsku. "Nálada byla pravděpodobně zasažena růstem cen ropy a zvýšením úrokových sazeb Evropskou centrální bankou," uvedla ekonomka Aline Schuilingová ze společnosti ABN Amro. Dodala však, že německá ekonomika by letos měla stoupnout o tři procenta, a výrazně tak překonat průměr eurozóny.

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle minulý týden v rozhovoru pro list Bild am Sonntag uvedl, že německá ekonomika pokračuje v silném růstu. Dodal, že domácí poptávka nabírá na tempu a na obzoru zatím nejsou žádné inflační hrozby.

Časopis Focus o víkendu informoval, že německá vláda tento týden zvýší odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 2,5 procenta ze současných 2,3 procenta. Brüderle potvrdil, že prognóza bude zlepšena, ale upozornil, že o konečné podobě nového odhadu se ještě jedná.

Německá ekonomika v loňském roce díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta, tedy nejrychlejším tempem od sjednocení země v roce 1990. Předloni se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK