Inflace v Británii překvapivě klesla na rovná čtyři procenta

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. dubna (ČTK) - Roční míra inflace ve Velké Británii v březnu činila rovná čtyři procenta a byla nejnižší od letošního ledna. Překvapivě se tak snížila z únorových 4,4 procenta, i přesto ale zůstává vysoko nad hodnotou, kterou si pro udržení cenové stability stanovila tamní centrální banka. Podle statistického úřadu přispěly k poklesu cen levnější potraviny a nápoje.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že míra inflace zůstane na únorové hodnotě, která byla nejvyšší za posledních 28 měsíců. Březnový pokles je první od loňského července a je příznivou zprávou právě pro centrální banku. Naznačuje totiž, že se míra inflace v Británii zatím nevymyká kontrole.

Centrální banka chce inflaci držet do dvou procent, nad touto úrovní se ale ceny drží už od září 2009. Vytrvalý růst cen v posledních měsících byl hlavní příčinou obav, že centrální banka bude muset proti inflaci rázně zakročit. To by patrně znamenalo, že by byla nucena omezit část podpůrných opatření.

V růstu ale v březnu pokračovaly ceny bydlení a veřejných služeb. Centrální banka už dříve upozornila, že letos by mohla inflace vystoupat k pěti procentům. To je v souladu s očekáváním analytiků banky Barclays Capital, kteří navzdory březnovému poklesu předpokládají, že do září bude míra inflace na 4,7 procenta, hlavně kvůli dražším energiím.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK