Pražská burza oslabila, silně ztratily akcie ECM a Komerční banky

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. dubna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes oslabil, hlavní index PX ztratil 2,1 procenta na 1237,1 bodu. Opět výrazně propadly akcie developera ECM, burza obchodování s titulem kvůli poklesu dvakrát pozastavila. Nedařilo se rovněž cenným papírům Komerční banky. Se ziskem uzavřely pouze tři emise, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance pražská burza kopírovala negativní náladu na trzích v celé Evropě. Na pesimismu mají podíl zvýšené odhady úniku radiace v Japonsku a také zklamání z tržeb amerického výrobce hliníku Alcoa, který v pondělí večer odstartoval výsledkovou sezonu, dodal Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Cenné papíry ECM spadly o více než deset procent na 66,10 koruny. "Cena akcií ECM po otevření trhu doslova kolabovala a obchodování bylo kvůli poklesu až o nevídaných 44 procent dvakrát zastaveno," uvedl Adamkovič. Poznamenal, že odpolední zpráva o zastavení insolvenčního řízení s ECM kvůli nedostatkům v návrhu od České spořitelny pomohla smazat velkou část ztrát akcií této firmy.

Velký podíl na poklesu burzy měly podle Kohouta také akcie Komerční banky, ztratily výrazných 6,89 procenta na 4080 korun. Připomněl, že titul se dnes poprvé obchodoval bez nároku na dividendu ve výši 270 Kč na akcii.

O silných 4,27 procenta na 273,50 koruny spadly cenné papíry těžařské NWR. Analytici Deutsche Bank po pondělních zprávách o cenách uhlí a nabídce směny akcií snížili doporučení pro NWR na "držet" z "koupit", cílovou cenu ovšem ponechali beze změny na 330 Kč, uvedl Kohout.

Větší nadlimitní obchod se dnes uskutečnil s akciemi petrochemického holdingu Unipetrol, a to na ceně 185 Kč za akcii. Investoři se tak konečně dozvěděli, proč titul v posledních dnech tak silně rostl, poznamenal Kohout. Akcie Unipetrolu odepsaly 1,86 procenta na 181,80 koruny.

Dařilo se naopak akciím technologické společnosti KIT digital, které přidaly 2,78 procenta na 203 korun. "KITD oznámila očekávanou akvizici, která navýšila tržní podíl společnosti zhruba na 50 procent trhu s IP videem," uvedl Kohout.

Mírné zisky zaznamenaly akcie energetické společnosti ČEZ a textilní firmy Pegas Nonwovens.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK