Akcie v USA dopoledne oslabily kvůli rizikům japonské havárie

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. dubna (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne v New Yorku oslabily, protože Japonsko přišlo s vážnějším hodnocením fukušimské jaderné havárie. Hliníkárenský gigant Alcoa navíc čtvrtletními výsledky nenaplnil očekávání trhu a akcie ropných společností šly dolů s poklesem ropných cen.

Klíčový index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o procento na 12.257 bodů. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ snížil na 2741,4 bodu se ztrátou 1,1 procenta, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Akciové trhy klesaly také v Asii a Evropě poté, co Japonsko posunulo hodnocení nynější jaderné havárie. Tu způsobilo zhruba před měsícem rozsáhlé zemětřesení doprovázené vlnou cunami.

Japonská komise pro jadernou bezpečnost dnes zvýšila závažnost fukušimské havárie z pátého na sedmý stupeň, který dosud patřil jen Černobylu. Podle komise představuje únik radioaktivních částic z elektrárny Fukušima 1 desetinu množství, které bylo v roce 1986 zaznamenáno po černobylské explozi.

"Znamená to pomalejší růst Japonska v krátkodobém výhledu a to na globální trhy dolehne," uvedl hlavní ekonom pro finanční trhy společnosti Avalon Partners.

Emise skupiny Alcoa se dopoledne v jednu chvíli snížila o pět procent na 16,87 dolaru. Tržby hliníkárenské skupiny za první čtvrtletí roku nenaplnily očekávání trhu. Alcoa, jeden z 30 titulů Dow Jonesova indexu, tradičně zahajuje čtvrtletní řadu výsledkových zpráv z USA.

Akcie v energetice a ropném průmyslu dnes klesly o výrazných 2,8 procenta. Ceny ropy spadly o 3,2 procenta, když analytici Goldman Sachs překvapili trhy nečekanou zprávou s předpokladem, že se ropa propadne, napsala agentura AP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK