Cisco zastaví výrobu videokamer Flip Video a propustí zaměstnance

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. dubna (ČTK) - Největší světový výrobce zařízení pro počítačové sítě Cisco Systems zastaví výrobu videokamer Flip Video. Podnik dnes připomněl, že rozhodnutí předcházelo několik čtvrtletí špatných výsledků v jeho hlavních aktivitách. Se změnou souvisí propouštění.

Reorganizace aktivit Ciska ve spotřebním zboží bude mít podle firmy zřejmě za výsledek ztrátu 550 pracovních míst. Z celkového stavu kolem 73.000 zaměstnanců Cisco Systems je to méně než jedno procento.

Analytici dodávají, že se podnik pokoušel dělat příliš mnoho věcí najednou. Ohlášenému kroku předcházelo před týdnem prohlášení generálního ředitele Ciska Johna Chamberse, který slíbil, že podnik přijme razantní opatření, aby zúžil svůj příliš široký záběr.

Náklady na restrukturalizaci by neměly překročit 300 milionů dolarů (přes pět miliard Kč) a podnik je rozloží do současného a příštího čtvrtletí. Nynější fiskální čtvrtletí společnosti skončí 25. dubna.

Společnost Cisco Systems koupila Pure Digital Technologies, výrobce kamer Flip Video, v roce 2009 za 590 milionů dolarů. Díky snadnému použití se kamery Flip rychle staly bestselerem. Jejich poznávacím znamením, kterého se chytli mnozí další výrobci, byl konektor USB umožňující přímé napojení na počítač. Kamery mají k dispozici i software pro editaci videa.

Loni byla kamera Flip Video v USA nejprodávanější videokamerou s podílem 26 procent trhu, uvedl analytik agentury IDC Chris Chute. Přesto jde jen o 2,5 milionu prodaných přístrojů, protože jednoúčelové kamery s pouhou funkcí videa jsou téměř bezvýznamnou položkou na trhu, když snímat video umějí mnohem rozšířenější fotoaparáty a chytré mobilní telefony.

Zřejmě z tohoto důvodu se Cisco ani nepokouší podnik prodat. Dnes prostě oznámil, že Flip zavře. Bude ale nadále podporovat výměnu videa z kamer Flip Video na internetu. Hlavními rivaly, kteří z odchodu těchto kamer z trhu budou profitovat, jsou Eastman Kodak a Samsung Electronics, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK