Deficit rozpočtu USA v 1.pololetí vzrostl o 16 pct na nový rekord

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. dubna (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států dosáhl za březen 188 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč) a vláda minulý měsíc utratila zhruba dvakrát tolik, co získala na příjmech. Za celé první pololetí fiskálního roku od loňského října vzrostl schodek o 16 procent na rekordních 829 miliard USD, oznámilo dnes americké ministerstvo financí.

Schodek za minulý měsíc byl druhým nejvyšším březnovým deficitem po třetím měsíci roku 2009, kdy výdaje překročily příjmy o 192 miliard USD. Ekonomové i vláda čekají v celém fiskálním roce do září rekordní deficit s výrazným překročením hranice 1,5 bilionu dolarů. V předešlém roce schodek činil 1,3 bilionu USD po dosud rekordním deficitu 1,4 bilionu dolarů v roce 2009.

Pro celý tento rok Obama navrhl v únoru deficit v rekordním objemu 1,65 bilionu dolarů. O konečné podobě rozpočtu se strhly v minulých týdnech velké boje v Kongresu a republikáni v nich nakonec prosadili snížení vládních výdajů o 38 miliard dolarů. Obama, který s demokraty bojoval proti téměř jakýmkoli škrtům, pak tuto dohodu přivítal jako "velký úspěch" a "historicky nejvyšší úspory v dějinách USA".

V předešlých dvou letech poznamenaných finanční a ekonomickou krizí Obamova vláda odůvodňovala rekordní deficity důsledky krize a nutností masivní fiskální podpory ekonomiky. Schodek však zůstává na rekordní trajektorií i nyní, kdy už uběhly téměř dva roky od konce ekonomické recese. Podle pozorovatelů je tak evidentní, že jeho hlavní příčinou je navýšení výdajů za Obamovy vlády, kdy se jejich roční objem proti roku 2008 zvýšil i přes minimální inflaci o zhruba 40 procent.

Obama ve středu předloží plán dlouhodobého snižování deficitu. Minulý týden s podobným plánem vystoupil republikán Paul Ryan, který nasadil Obamovi laťku postupným snižováním schodku pomocí razantních škrtů vládních výdajů včetně mandatorních výdajů ve zdravotnictví a sociální oblasti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK