Perspektivy životních pojišťoven na českém trhu v kontextu EU

30.05.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Za rok touto dobou bude již Česká republika pravděpodobně součástí jednotného trhu Evropské unie. Tento milník bude pro české pojišťovnictví stejně významný, jako bylo přijetí prvního porevolučního zákona o pojišťovnictví v roce 1991, které přineslo faktickou liberalizaci trhu. V souvislosti s touto otázkou je na místě zamyslet se nad dopadem zapojení životních pojišťoven do jednotného evropského trhu.

Specifika jednotného pojišťovacího trhu EU
Jednotný evropský trh se vyznačuje několika znaky. Princip tzv. jednotného evropského pasu znamená, že pokud pojišťovna získá povolení k provozování pojišťovací činnosti v jedné z členských zemí, je oprávněna provozovat tuto činnost i ve všech ostatních. Volný pohyb se v oblasti pojišťovnictví realizuje prostřednictvím práva zřizování poboček a práva dočasného poskytování služeb. Znamená to tedy, že pro pojišťovnictví neexistují státní hranice - pouze s výjimkou bariér jazykových. Pojišťovna registrovaná v jedné členské zemi může poskytovat stejné služby i v dalších členských zemích. Stejné volnosti mohou využít i pojišťovací zprostředkovatelé.
Tato základní svoboda bude existovat ve všech 26 členských státech, přestože každý stát si pojišťovnictví reguluje sám. Zárukou budou směrnice  a jiné právní akty EU upravující oblast pojišťovnictví, které určují společné minimum zákonů jednotlivých členských států.


Přizpůsobení legislativy kandidátských zemí evropským standardům
Vstup do EU bude znamenat sjednocení legislativy v oblasti pojišťovnictví a nastolení obecných standardů týkajících se především poskytování informací klientům, kterým se budou muset pojišťovny přizpůsobit.
Připravované právní normy, které vychází z evropských standardů, jsou: zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí, zákon o pojistné smlouvě a novela zákona o pojišťovnictví. V současné době všechny tři právní normy již projednává poslanecká sněmovna. Řadu českých pojišťoven tak v tomto ohledu čeká velké množství nutných změn.

"V tomto ohledu má Aviva životní pojišťovna v České republice jednoznačnou výhodu, jelikož její normy jsou již z devadesáti procent přizpůsobeny evropským standardům," uvádí generální ředitel Aviva životní pojišťovny, a.s. Austin Kimm.
U Aviva životní pojišťovny se tyto standardy projevují například v oblasti komunikace s klienty, jejímž základním principem je serióznost a otevřenost. Součástí těchto standardů jsou nové prodejní procesy, které Aviva v současné době zavádí. Dvoustupňová komunikace nejprve zjistí individuální přání a požadavky klienta a následně navrhne optimální řešení. Klient je vždy seznámen se všemi pozitivními i negativními faktory spojenými s uzavřením životního pojištění. Vždy jsou mu předkládány alespoň dvě možné varianty průběhu pojištění lišící se předpokládaným výnosem. V modelovém příkladu je zohledněn např. i vliv inflace poplatků  na vložené finance, což může v konečném důsledku ovlivnit celkový výnos.

Možnosti současných pojišťoven v ČR na jednotném trhu
Pro současných 39 pojišťoven bude přistoupení do EU znamenat růst konkurence. Jakýkoliv druh pojištění bude moci být na území ČR nabízen pojišťovnou registrovanou v ČR, ale také obdobnou pojišťovnou z jiného členského státu.

Šance českých pojišťoven je nepochybně vyšší než u jiných subjektů v jiných odvětvích. Pojišťovnictví je trhem skutečně jednotným. Neexistuje sice společný evropský dozor nad tímto sektorem, neexistují zde však ani jiné překážky jako jsou cla, kvóty či jiná omezení přeshraničního obchodu.

Kompozitní pojišťovny se musí, podle zákona o pojišťovnictví, do 1. 4. 2010 rozdělit na životní a neživotní pojišťovny, případně jeden ze sektorů opustit. Všechny pojišťovny se pak musí rozhodnout, zda je pro ně výhodné provozovat například všech 15 skupin odvětví neživotních pojištění, nebo zda není efektivnější věnovat se několika skupinám jednoho odvětví a v něm se pokoušet o specializaci a dosažení konkurenčních výhod. Nejinak tomu budei v sektoru životního pojištění.

 "Aviva životní pojišťovna je v této záležitosti v předstihu. Od počátku svého působení v ČR se specializovala na perspektivní oblast životního pojištění," říká Austin Kimm.


Zaplatí klienti za životní pojištění po vstupu ČR do EU více?
Kvůli zachování stability v sektoru životního pojištění je od dubna 2002 pro nově prodávaná pojištění platná maximální výše tzv. technické úrokové míry 4 %. Toto omezení se vztahuje zejména na tradiční produkty kapitálového životního pojištění, nikoli na investiční životní pojištění. V minulosti některé pojišťovny garantovaly klientům vyšší zhodnocení finančních prostředků, než bylo reálné. Proto musely přistoupit k přepočtu a následnému zdražení pojištění.

Na základě aktuálních informací, které se objevují v tisku, lze předpokládat, že ke snížení maximální technické úrokové míry na 3,25 % dojde pravděpodobně ve velmi krátké době. Toto může vést k dalšímu zdražení tradičního kapitálového životního pojištění a rovněž k tvorbě dodatečných technických rezervu stávajícího kmene. Některé pojišťovny však garantovanou technickou úrokovou míru nepoužívají.

"Mezi tyto pojišťovny patří i Aviva životní pojišťovna, a.s.,  u které odpovídá zhodnocování finančních prostředků reálné situaci na trhu. To fakticky znamená, že naše pojišťovna určitě zdražovat nebude," uzavírá Austin Kimm.

Zdroj: Tisková zpráva Aviva životní pojišťovny

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ