G20 se dohodla na pravidlech měření ekonomické nerovnováhy

15.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. dubna (ČTK) - Ministři financí skupiny ekonomicky významných zemí G20 se předběžně dohodli na pravidlech měření ekonomické nerovnováhy a mají i nástin rámce k ovlivňování kapitálových toků. Podle zdroje z G20, na něhož se odvolává agentura Reuters, bude G20 vyhodnocovat tři hlavní indikátory, které mají pomoci rozpoznat neudržitelnou obchodní a finanční nerovnováhu.

Skupina se zatím nedohodla na tom, zda v této fázi poukáže na konkrétní země, u nichž teď vidí problémy. Zdroj ale řekl, že ministři se propracují k tomu, aby konkrétní země jmenovali. Tyto země pak budou podléhat dalšímu kolu analýz, které se zaměří na podhodnocení měn a hromadění nadměrných rezerv.

Indikátory, které jsou předmětem dohody, jsou totožné s těmi, které byly v únoru dohodnuty v Paříži. Zahrnují tedy veřejný dluh, fiskální deficity, soukromé úspory a půjčky a také obchodní bilanci a další složky platební bilance dané země. G20 se dohodla na čtyřech metodách jejich měření, aby s jejich pomocí mohla určit, zda je nutná ještě hlubší analýza.

Ministři zemí G20 jednají na okraj jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky (SB), které se koná ve Washingtonu. Skupina zahrnuje dvacítku ekonomicky nejvýznamnějších zemí, které se na růstu globální ekonomiky podílejí asi z 85 procent. Zasedání se koná celý týden a skončí o víkendu.

Ministři musejí nastíněný plán ještě dopracovat. Záměrem je ale nastavit pravidla tak, aby bylo možné identifikovat ty země, jejichž politika může být pro globální ekonomiku potenciálně nebezpečná. Smyslem je najít takový mechanismus, který bude schopen zjištěnou nerovnováhu řešit, a zmírnit tak výkyvy cyklu, jímž ekonomika pravidelně prochází.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK