Běloruský rubl po uvolnění kurzu prudce oslabil

20.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minsk 20. dubna (ČTK) - Běloruský rubl dnes oslabil o více než třetinu vůči americkému dolaru poté, co běloruská centrální banka zrušila omezení pro pohyb kurzu domácí měny na mezibankovním trhu. Informovala o tom agentura Reuters.

Bělorusko svým krokem otevřelo cestu k částečné devalvaci domácí měny. Země se až dosud snažila devalvaci všemožně bránit, špatný stav ekonomiky jí však nakonec nedal jinou možnost. Dolar podle bankéřů na mezibankovním trhu posílil na 4800 až 5300 rublů ve srovnání s oficiálním kurzem 3074 rublů za dolar.

Uvolnění kurzu na mezibankovním trhu zjednoduší zahraniční obchod, ale nebude mít výraznější vliv na běžné obyvatele Běloruska. Ti musí nadále strávit hodiny ve frontách u směnáren, aby si nakoupili dolary a další zahraniční měny za regulované kurzy.

Běloruští exportéři mají nadále povinnost prodávat 30 procent devizových příjmů centrální bance, a to za oficiální kurz. Centrální banka pak může tyto devizové příjmy prodat vybraným bankám a podnikům, a to rovněž za uměle nízký kurz, napsala agentura Reuters.

Bělorusko je v hluboké hospodářské krizi a spoléhalo, že mu z ní pomůže sousední Rusko. To ale odmítlo Minsku poskytnout úvěr. Centrální banka se snažila kurz měny bránit, od začátku roku už ale spotřebovala asi čtvrtinu devizových rezerv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK