Jak nejvýhodněji platit na dovolené?

06.06.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Dovolená už klepe na dveře. Pokud se letos chystáte někam do ciziny, pak jistě už teď přemýšlíte jak a čím tam budete platit. Možností máte hned několik - hotovost, platební karty nebo cestovní šeky. Která z nich je nejvýhodnější?

Téma: Než vyrazíte na dovolenou

Naplánovat si dovolenou není nikdy jednoduché. Chcete aby vše bylo naprosto perfektní. Výjimkou není ani plánování toho, jak a čím budeme na dovolené platit. V minulosti to bylo velmi jednoduché. Prostě jste zašli do banky, kde jste si vyměnili přesně tolik peněz, kolik jste hodlali utratit a nějakou tu železnou rezervičku navíc. Ale dnes? Je spousta možností a platebních instrumentů, které můžete využít. Který z nich je nejlepší? Jak se rozhodnout?

Hotovost

Platit v hotovosti je poněkud zastaralý způsob, i když v některých případech a v některých zemích stále nezbytný. Je velmi nepohodlné a hlavně nebezpečné vozit si na dovolenou velkou sumu peněz. Ale někdy nám bohužel nic jiného nezbývá. V tom případě je nutné předem přesně zvážit všechny naše výdaje a naplánovat si, kolik peněz budeme v zahraničí skutečně potřebovat a si kolik vyměnit.
Je dobré nejprve si zjistit, ve které bance či směnárně ve vašem okolí dostanete nejlepší kurz. Žebříček bank a směnáren s nejvýhodnějšími kurzy najdete na serveru www.finance.cz v sekci Bankovnictví. Je vždy lepší vzít si více peněz a mít nějakou tu železnou zásobu s sebou. Nikdy totiž nevíte, co se může stát. Více informací o tom kde a jak směnit peníze, zda v bance, směnárně nebo raději až na místě jste si mohli přečíst ve včerejším díle Fintriků nazvaném "Kde je nejvýhodnější směnit cizí měnu".

Platební karta

Dalším a v poslední době velice oblíbeným platebním instrumentem jsou platební karty. Abyste mohli kartu v zahraničí použít, musíte si nejprve pořídit kartu s mezinárodní platností, nikoli jen domácí. Ale to už v dnešní době není problém a většina bank ji dává k dispozici založení účtu. Díky kartě si s sebou nemusíte vozit velké množství peněz v hotovosti a strachy nespat, že budete okradeni. Kartou můžete přímo platit všude tam, kde najdete samolepku s logem uvedeným na vaší kartě.
V zahraničí je výhodnější kartou přímo platit, než s ní vybírat z bankomatu. Platba u obchodníků je totiž v zahraničí, stejně jako u nás, zdarma, zatímco za výběr z bankomatu zaplatíte tučné poplatky. Minimálně vás výběr vyjde na stokorunu navíc. Zaplatíte nejen určité procento z vybírané částky, ale navíc třeba i fixní poplatek. Je tedy lepší vybírat vyšší částky, ale musíte dávat pozor na limit vaší karty a také na to, abyste měli na účtu dostatek peněz. Pozor dejte i na platnost karty.
Kartou však nemusíte vybírat jen z bankomatu, ale také na přepážkách banky v zahraničí - tzv. cash advance. Tato služba je dostupná na všech pobočkách bank označených logem karetní asociace. Musíte však počítat s tím, že za tento výběr zaplatíte minimálně stejně vysoký poplatek jako za výběr z bankomatu.

Cestovní šeky

Cestovní šeky mohou být vhodným doplňkem k hotovosti a platební kartě. Může se totiž stát, že Vám hotovost i platební kartu někdo ukradne, nebo ji ztratíte. Cestovní šeky si můžete koupit buď přímo v kancelářích šekových společností, nebo v bankách či směnárnách. Dokonce i některé cestovní kanceláře je mají ve své nabídce. Za prodej šeku si společnosti účtují zhruba jednoprocentní poplatek.
Šek můžete proměnit v kancelářích šekových společností, v bankách či směnárnách za zahraniční peníze. Můžete s nimi ale také přímo platit v hotelích, restauracích a obchodech. Při proplácení tohoto šeku je nutné šek znovu podepsat, a to za přítomnosti pokladního, který zkontroluje správnost podpisu. Princip použití šeku je podobný jako u platebních karet. Tedy pokud budete přímo šekem platit, vyjde vás to levněji. V tomto případě totiž neplatíte žádný poplatek za použití šeku. Zatímco při proměnění šeku na hotovost zaplatíte obvykle jedno i více procent z hodnoty šeku.
A ještě jednu výhodu šeky mají. Pokud se vrátíte z dovolené a ještě jste neutratili všechny šeky, nemusíte hned běžet si je proměnit zpátky na koruny. Můžete si je schovat na příště, protože šeky mají neomezenou platnost. Za zpětnou výměnu totiž zaplatíte poplatek (cca 1 - 2 %).

Tip!

Před cestou do zahraničí si předem vyměňte pouze menší sumu peněz, abyste měli čím zaplatit nějaké ty drobnosti a dárečky. Vezměte si s sebou mezinárodní platební kartu (která má širokou akceptační síť v dané zemi) a veškeré nákupy plaťte kartou. Pokud se stane, že Vám nebude hotovost stačit, můžete v případně vybrat peníze z bankomatu. A pro jistotu si do kufru přibalte i nějaké ty cestovní šeky (raději nižší nominální hodnoty) pro případ, že byste kartu ztratili, nebo Vám ji někdo ukradl. Zdá se Vám to složité? Máte pravdu, ale za klid v duši to určitě stojí!

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky