Dovolená na Slovensku: přece jen už nejsme doma

16.06.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Kdo by se netěšil na dovolenou? Ale dlouhé cesty do zahraničí jsou zbytečně únavné. Tak proč nevyrazit k našim sousedům na Slovensko? Co byste měli vědět o Slovensku, abyste prožili dovolenou v klidu a bez zbytečných komplikací?

Téma: Jiný kraj, jiný mrav aneb co nás může potkat v zahraničí

Pro mnoho lidí jsou cesty do zahraničí stále téměř nemyslitelné především z jednoho prostého důvodu - neznají cizí jazyky a mají strach, že se tam nedomluví. Častým cílem českých turistů se proto stává Slovensko. A proč také ne? Vždyť letní dovolená na Slovensku nás cenově vyjde zhruba stejně jako, kdybychom ji trávili někde v Čechách, můžeme tam obdivovat krásnou panenskou přírodu a nádherné památky a hlavně, nemusíme se nikam dlouho trmácet.
Pokud jste se i Vy rozhodli letos strávit svoji zaslouženou dovolenou či prázdniny na Slovensku, přečtěte si následující řádky. Nabízíme Vám zde praktické rady, které Vám mohou pomoci vyhnout se případným problémům a komplikacím. I když jsou Slováci v podstatě stále naši "bratři", ne vše u nich funguje stejně jako u nás. Hlavně je důležité si uvědomit, že na Slovensku jsme už za hranicemi naší země.

Jaké doklady budete na Slovensku potřebovat?

Na pobyt na Slovensku nepotřebujete mít pas. Vycestovat můžete i s pouhým občanským průkazem. Cestujete-li autem musíte mít samozřejmě platný řidičský průkaz a technický průkaz vozidla. Navíc budete potřebovat povinné ručení pro zahraničí tzv. zelená karta. Pro případ, že budete muset navštívit lékaře, je nezbytné předložit mu průkaz zdravotní pojišťovny.
Pokud si hodláte vzít s sebou na dovolenou svého domácího mazlíčka, musíte i jeho vybavit potřebnými doklady. Na hranicích budete vyzváni k předložení mezinárodního očkovacího průkazu jehož součástí je i veterinární osvědčení, které nesmí být starší než tři dny.

Co na hranicích?

Od cla je osvobozeno veškeré zboží v hodnotě do 175 EUR, což činí asi 7.000 Sk na osobu a pro dítě do 15 let je stanoven limit 90 EUR (cca 3.600 Sk.). Vše, co je nad tyto stanovené limity musíte na hranicích proclít.
Problémy na hranicích by mohli zažít také ti, kteří holdují různým zlozvykům. Přes hranice totiž můžete převážet maximálně 200 cigaret či 250 g tabáku na osobu. Limit je i u alkoholických nápojů: jeden litr destilátu s obsahem alkoholu nad 22 % nebo dva litry s obsahem alkoholu do 22%. Převážet drogy je samozřejmě zakázáno, a to i když jsou jen pro vlastní potřebu. A ještě jedno upozornění především pro dámy. Přes hranice můžete převézt maximálně 50 g parfému nebo 0,25 l toaletní vody.
S výměnou peněz nebudete mít žádné problémy. České  koruny za slovenské koruny je možné vyměnit snad ve všech bankách a směnárnách v ČR i SR. Peníze si můžete vyměnit dokonce i v některých hotelích. Přes hranice můžete vyvézt peníze v celkové hodnotě maximálně 150.000 Kč. Částky nad tento limit je třeba deklarovat na celnici. U kreditních karet žádné limity neexistují.

A co když onemocníme?

Na základě smluv mezi ČR a SR je dohodnuto, že zdravotní péči poskytnutou občanu ČR na území Slovenska hradí pojišťovna, u níž je občan pojištěn (platí to i obráceně pro občany SR u nás). Pokud se Vám tedy na území Slovenska stane nějaký úraz či akutně onemocníte, hradí náklady léčení Vaše pojišťovna. Zdravotnické zařízení, které Vám poskytlo zdravotní péči, vyúčtuje náklady příslušné zdravotní pojišťovně. Nepotřebujete tedy pojištění cestovních výloh v zahraničí.
Pozor! Od 1. června 2003 došlo na Slovensku k významné změně. Občané SR si některé zdravotnické úkony hradí sami. Také občan ČR ošetřený na Slovensku musí zaplatit. Např. za ambulantní návštěvu lékaře 20,- Sk, za den hospitalizace 20,- Sk, za převoz sanitkou 20,- Sk apod.

Cestování po silnicích a dálnicích

Na Slovensku, stejně jako u nás,  se platí poplatky za dálnice a vybrané silniční úseky. Pokud hodláte tyto komunikace použít, musíte si pořídit dálniční známku. Tu můžete koupit na hraničních přechodech, na větších poštách či u přepážek čerpacích stanic.
15-denní nálepka pro osobní vozidlo do 3,5 t vyjde na 100 Sk. Pro vozidla do 12 t je to pak už 600 Sk. Koupit si však můžete také roční nálepku, za kterou v prvním případě zaplatíte 600 Sk a v druhém případě již 4.000 Sk.
Nejvyšší povolená rychlost pro osobní automobily v obcích je 60 km/hod. a na dálnicích potom 130 km/hod. Stejně jako u nás je ustanovena povinnost zastavit před přechodem pro chodce a dát jim přednost. Během jízdy je také zakázáno používat mobilní telefon bez hands free.

Turistické služby na Slovensku jsou rok od roku lepší. Každou sezónu přibývají nové penziony, restaurace, jsou zpřístupňována další a další zajímavá místa. Nabídka je stále širší a pestřejší. V tomto směru může Slovensko poměrně dobře konkurovat i tomu, co uvidíme v zahraničí. Existují však nadále místa, kde jsou služby poměrně zaostalé (především na východě Slovenka), ale i zde můžeme v poslední době sledovat značný pohyb kupředu a vývoj nasvědčuje tomu, že se situace bude stále zlepšovat. Stačí tedy už jen sbalit kufry, bágly, tašky a vyrazit na návštěvu k sousedům.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky