ČSÚ zveřejní dubnovou inflaci, odhady hovoří o 1,7 procenta

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v dubnu vyvíjely spotřebitelské ceny. Podle odhadů analytiků by meziroční inflace měla zůstat v průměru na březnových 1,7 procenta, meziměsíčně ekonomové odhadli růst inflace o 0,2 až 0,5 procenta. Za růstem spotřebitelských cen bylo opět především zdražení potravin a pohonných hmot.

"Dubnové zvýšení bylo zapříčiněno mnoha drobnými úpravami spíš než jedním velkým. Mírně nahoru šly ceny potravin, cigaret, odívání, pohonných hmot a zdraví. Sezonní cenový pokles byl zaznamenán u rekreací," uvedl analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek. Cenová hladina se přitom podle něj bude v dalších měsících zvyšovat. "To ale na rozdíl od dubna již nebude neutralizováno loňským zvýšením, takže poroste také meziroční inflace. Ta zřejmě v červnu překročí hranici dvou procent," dodal.

Celková inflace v České republice zůstává ale podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka nízká a pohybuje se pod inflačním cílem centrální banky. "Měnověpolitická inflace je ještě o několik desetin procentního bodu nižší, jádrová inflace - korigovaná inflace bez pohonných hmot - je dokonce záporná, tedy z tohoto úhlu pohledu setrvává česká ekonomika v deflaci," uvedl. Postupně by se měly všechny ukazatele mírně zvýšit, ale i tak bude podle něj možné tvrdit, že tuzemská inflace je bezpečně nízká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK