Čínský obchodní přebytek v dubnu stoupl díky rekordnímu vývozu

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. května (ČTK) - Čínský obchodní přebytek v dubnu díky rekordnímu exportu prudce stoupl na 11,4 miliardy dolarů (193 miliard Kč) z březnových 140 milionů dolarů. Byl tak téměř čtyřikrát vyšší, než očekávali analytici. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů čínského celního úřadu.

Přebytek byl nejvyšší za čtyři měsíce. V prvním čtvrtletí Čína vykázala obchodní schodek přes miliardu dolarů. Export v dubnu meziročně stoupl téměř o 30 procent na 155,7 miliardy dolarů. Import se zvýšil o necelých 22 procent na 144,3 miliardy dolarů po březnovém nárůstu o téměř třetinu.

"Export je mnohem silnější, to je základní věc," uvedl analytik Tchao Wang ze společnosti UBS. Ekonom Chu Jüe-siao z firmy Shanghai Securities předpověděl, že růst importu v květnu opět zpomalí kvůli poklesu světových cen komodit, což podpoří obchodní přebytek.

Vysoký přebytek by mohl vyvolat další vlnu kritiky na adresu čínské měnové politiky. Kritici v čele se Spojenými státy již dlouhou dobu obviňují Peking z toho, že uměle udržuje kurz čínské měny na nízké úrovni, aby podpořil konkurenceschopnost čínských exportérů.

Představitelé USA a Číny v pondělí zahájili dvoudenní "strategický a ekonomický dialog", který by měl otupit ostří často napjatých politických vztahů dvou nejsilnějších ekonomik světa. I když se podle agentury Reuters žádná zásadní rozhodnutí nečekají, jednání může zklidnit doutnající krizi vyvolanou rostoucí hospodářskou mocí Pekingu, ale i výhradami Západu k porušování lidských práv v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK