Japonské akcie díky zprávám o Toyotě mírně zpevnily

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. května (ČTK) - Japonský akciový trh dnes po kolísání kolem pondělní úrovně nakonec mírně posílil. Impulz k růstu mu poskytla zpráva, podle níž automobilka Toyota obnoví normální produkci na domácích závodech dříve, než se předpokládalo. Euro na devizovém trhu kvůli prohlubujícím se problémům zadluženého Řecka zůstalo v blízkosti několikatýdenních minim.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru obchodování stoupl o 0,3 procenta na 9818,76 bodu a přerušil dvoudenní pokles. Širší index Topix získal 0,4 procenta.

Tokijskou burzu podpořila těsně před koncem obchodování zpráva listu Nikkei, podle níž se domácí výroba největší japonské i světové automobilky Toyota Motor pravděpodobně vrátí na běžnou úroveň o dva až tři měsíce dříve, než se čekalo. Všechny výrobní linky Toyoty by tak mohly obnovit normální produkci již v srpnu.

Předtím akcie kolísaly kolem úrovně předchozího závěru. Oslabovalo je další snížení řeckého úvěrového ratingu a obavy z dluhové krize v eurozóně, opačně však působil růst akcií komoditního sektoru díky stabilizaci na trhu komodit.

Na asijském devizovém trhu se euro vůči dolaru i jenu pohybovalo v blízkosti pondělních minim. Evropskou měnu oslabují obavy z další eskalace dluhové krize v Řecku, jemuž ratingová agentura S&P v pondělí dál zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti. Stabilizace na trhu komodit vsak euru bránila v dalším poklesu a během dne jej dočasně posílila.

Euro během tokijského obchodování vystoupilo na 1,4370 USD, nakonec však kleslo na 1,4280 USD a ocitlo se na opět dohled pondělního sedmitýdenního minima 1,4254 USD. Vůči jenu evropská měna klesla na 114,96 JPY, nejnižší úroveň za šest týdnů. Dolar proti jenu zůstal beze změny kolem 80,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK