Šéf ECB chce, aby eurozóna půjčila Řecku dalších 50 miliard eur

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. května (zpravodaj ČTK) - Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet navrhuje, aby eurozóna půjčila krachujícímu Řecku dalších 50 miliard eur (zhruba 1,2 bilionu korun) pro roky 2012 a 2013. Píše o tom řecký deník Kathimerini. Ještě v pondělí diplomaté přitom odhadovali, že nové úvěry pro Řecko by měly dosahovat maximálně 30 miliard eur (zhruba 720 miliard korun).

Dnes do Atén přijedou zástupci Evropské centrální banky, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu, aby jednali o současné situaci v zemi, která se v uplynulých týdnech výrazně zhoršila. Podle Kathimerini delegaci ovšem čeká celá řada velmi negativních statistik o vývoji státního hospodaření. Příjmy státu jsou letos za očekáváním o asi 1,2 miliard eur, tedy o téměř 29 miliard korun. Výdaje jsou navíc proti původním plánům vyšší o 250 milionů eur (asi šest miliard korun).

Řeckými problémy se ovšem v nejbližších dnech nebudou zabývat jen zástupci mezinárodních institucí. Ve středu do Bruselu na nečekanou návštěvu přijede podle španělského deníku El Pais německá kancléřka Angela Merkelová, která se setká s unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem a šéfem Evropské komise José Barrosem. Tématem setkání má být právě Řecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK