Čtvrtletní ztráta aerolinií SAS klesla na polovinu

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 10. května (ČTK) - Ztráta skandinávských aerolinií SAS klesla v prvním čtvrtletí díky snižování nákladů a oživení přepravy v meziročním srovnání zhruba na polovinu. Společnost v dnešní zprávě uvedla, že v celém roce i přes prudké zdražení nákladů na pohonné hmoty stále doufá v návrat do kladných čísel.

Provozní ztráta SAS klesla na 554 milionů švédských korun (SEK, 446 milionů Kč) z 972 milionů SEK před rokem. Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru ztrátu 540 milionů SEK.

Čistá ztráta se snížila na 373 milionů z loňských 712 milionů korun. Tržby SAS klesly o tři procenta na 89,2 miliardy SEK.

SAS vyjádřila naději, že se v celém roce navrátí do zisku, ceny paliv by však musely zastavit růst. Dražší pohonné hmoty za celý rok zvýší celkové náklady o jednu miliardu švédských korun, odhadla SAS.

Výhled trhu přitom SAS považuje za příznivý. Letecká přeprava loni po globálním propadu oživila a letos se bude dál zlepšovat, uvedl šéf SAS Rickard Gustafson.

SAS byla za posledních osm let v kladných číslech jen dvakrát, zejména proto, že se ocitla pod konkurenčním tlakem nízkonákladových přepravců. Společnost nyní uskutečňuje program snižování nákladů a restrukturalizace.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK