Zdroj: Řecko dostane od EU pomoc dalších 60 miliard eur

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Do příštího měsíce by mělo Řecko uzavřít s Evropskou unií dohodu o nové finanční pomoci na další dva roky v sumě téměř 60 miliard eur (1,45 bilionu Kč). Agentuře Dow Jones to dnes řekl nejmenovaný řecký oficiální činitel. Řecká vláda to zatím nekomentovala.

Podle činitele bude nový podpůrný balík krýt dodatečné řecké finanční potřeby, na něž už nestačí tříletý balík 110 miliard eur, na němž se Atény dohodly s EU a Mezinárodním měnovým fondem loni v květnu. Na rok 2012 bude vláda potřebovat dodatečných 27 miliard eur a pro rok 2013 dalších 32 miliard eur, uvedl činitel. Zástavou za úvěry má být podle agentury řecký státní majetek.

Po pátečním zasedání vybraných členů "euroskupiny" ministrů financí eurozóny dal její předseda Jean-Claude Juncker najevo, že Řecko bude potřebovat druhý balík pomoci. Ještě v pondělí se mluvilo o dodatečném úvěru v rozsahu zhruba 30 miliard eur.

Těžce zadlužené Řecko požaduje po svých věřitelích, aby mu zmírnili podmínky pomoci a pomohli mu získat další peníze pro včasné plnění svých závazků. Atény stále odmítají restrukturalizaci dluhu a doufají, že EU a MMF prodlouží splatnost záchranného úvěru a sníží úrokové sazby. Žádají rovněž, aby nový záchranný fond (EFSF) koupil řecké obligace. Ministři financí eurozóny by měli o problému Řecka jednat na pondělním zasedání.

Tým zástupců MMF a EU dnes dokončí v Aténách pravidelnou inspekci a rozhodne, zda v červnu uvolní dalších 12 miliard eur ze slíbené pomoci. Sami řečtí činitelé však již přiznávají, že země podmínky daného programu zcela neplní.

Řecko se mělo příští rok začít vracet na finanční trhy pro dlouhodobější úvěry, vývoj za poslední rok však ukazuje, že to nebude možné. Úroky z řeckých státních dluhopisů neustále stoupají a výnos desetileté obligace už přesahuje 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK