Středočeský kraj vypoví smlouvy všem autobusovým dopravcům

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Středočeský kraj vypoví smlouvy všem autobusovým dopravcům. Chce vypsat novou soutěž, která dopravu zlevní a zkvalitní, řekl dnes novinářům hejtman David Rath (ČSSD). Opoziční ODS změnu kritizuje.

Radní se dnes podle hejtmana dohodli na tom, že všichni dopravci ke konci května obdrží výpovědi smluv a že se během příštího roku připraví nová veřejná soutěž s cílem zkvalitnit a zlevnit služby v autobusové dopravě, a to jak pro zákazníky, tak pro kraj, který tuto dopravu dotuje.

Soutěž by měla začít příští rok od června. "Výpověď by měla být dána všem do konce května, tudíž začíná běžet roční lhůta na vyvěšení soutěže a pak bude zhruba půlroční lhůta na vlastní soutěž," upřesnil hejtman. Zákazníci podle něj v tomto období žádné změny nepocítí. Po celou tuto dobu potrvá platný smluvní vztah, byť ve výpovědi.

Předsedkyně kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Dagmar Nohýnková (ODS) v reakci na rozhodnutí kraje uvedla, že Rath se chová jako nevypočitatelný člověk. Obává se toho, že roky budovaný systém se zhroutí, zmizí solidarita a změny negativně dopadnou především na malé obce, na které se už nebude doplácet.

Kraj není podle Ratha hlavně spokojen s tím, že každému dopravci platí jinak a v systému je podle něj chaos. "Někomu dotujeme službu 18 korunami na kilometr a někomu až 36 korunami, přitom jde o srovnatelné autodopravce," podotkl. Není podle něj jasné, proč jsou v systému takové rozdílnosti. "To bychom rádi sjednotili," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK