Řecko úspěšně prodalo krátkodobé dluhopisy za 1,6 miliardy eur

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. května (ČTK) - Řecko dnes úspěšně prodalo vládní pokladniční poukázky splatné za šest měsíců v sumě 1,625 miliardy eur (asi 39 miliard Kč). Úrokový výnos se proti dubnové aukci stejných papírů zvýšil jen mírně, i když v posledních dnech se začalo opět intenzivně mluvit o dlouhodobé řecké insolventnosti a jejím řešení buď prostřednictvím další finanční pomoci, nebo restrukturalizací dluhu.

Výnos emise dosáhl 4,88 procenta proti 4,80 procenta u dubnové aukce. Převis poptávky investorů nad nabídkou se snížil na 3,58násobek z předchozího 3,81násobku. Zahraničí investoři koupili 34,2 procenta emise proti 41 procentům v minulém měsíci.

Výnosy z řeckých krátkodobých dluhopisů jsou už nad úrovní úroků, které Řecko platí z finanční pomoci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Došlo k tomu minulý měsíc, kdy se představitele eurozóny rozhodli snížit Řecku úrokovou sazbu z oficiálního úvěru z původních 5,2 na 4,2 procenta.

Za poslední měsíc se sice zintenzivnily debaty o možné restrukturalizaci řeckého dluhu včetně odložení jeho splátek a snížení jistiny, na dluhopisy se splatností do jednoho roku to však vliv nemá. "Pokladničních poukázek se žádná restrukturalizace dluhu nedotkne. To spolu s atraktivními výnosy vysvětluje, proč je o tyto aukce mezi investory takový zájem," řekl agentuře Reuters makléř Marfin Bank Stelios Vyzantipulos.

Ratingová agentura Standard & Poor´s v pondělí srazila řecký rating o další dva stupně hluboko do spekulativního pásma. Uvedla k tomu, že Atény se restrukturalizaci dluhu nakonec nevyhnou a jeho návrat na udržitelnou úroveň si vyžádá snížení jistiny o 50 až 70 procent.

Tržní úroky dlouhodobých řeckých státních dluhopisů rostou letos v obavách investorů ze ztrát k rekordním úrovním a mizí jakákoli naděje na to, že by se Řecko mohlo příští rok začít vracet pro dlouhodobější úvěry na finanční trh. Roční výnosy desetiletých řeckých dluhopisů dosahují téměř 16 procent, pětileté obligace mají výnos více než 21 procent a dvouleté, kde je největší riziko pádu do restrukturalizace, už téměř 26 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK