Akcie v USA dopoledne rostly díky plánu Microsoftu převzít Skype

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. května (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne rostly díky plánu softwarového gigantu Microsoft převzít provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype. Příznivě na finanční trh zapůsobily také silné čtvrtletní firemní výsledky hospodaření.

Klíčový index Dow Jones vzrostl v poledne newyorského času o 0,4 procenta na 12.734,7 bodu. Index Nasdaq Composite stoupl na 2859,3 bodu se ziskem přes polovinu procenta, vyplývá z údajů serveru Yahoo! Finance.

Nákup Skypu je dalším dokladem toho, že firmy si po hospodářské recesi vytvořily značnou zásobu hotovosti a nyní začaly kupovat rivaly, vyplácet dividendy a odkupovat zpět své vlastní akcie. Microsoft za Skype zaplatí 8,5 miliardy dolarů (zhruba 143 miliard Kč) v hotovosti. Celkem měl přitom na konci března v hotovosti a v krátkodobých investicích přes 50 miliard dolarů.

Skype představuje největší akvizici Microsoftu za 36 let jeho existence. V březnu jí předcházelo oznámení, že telekom AT&T převezme T-Mobile USA za 39 miliard dolarů a minulý měsíc uvedl farmaceutický Johnson & Johnson, že převezme výrobce ortopedických pomůcek Synthes, připomněla agentura AP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK