Ceny ropy vzrostly kvůli obavám z dopadu záplav v USA

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. května (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně vzrostly kvůli obavám z toho, že by se záplavy ve Spojených státech mohly dotknout aktivity rafinerií v Mexickém zálivu. Statistiky navíc ukázaly, že dovoz ropy do Číny byl v dubnu silný.

Severomořská ropa Brent vzrostla o 96 centů na 116,86 dolaru za barel. Americká lehká ropa se obchodovala za 102,85 USD, kdy podražila o 30 centů.

Žádná rafinerie zatím v USA kvůli záplavám ještě nemusela zastavit provoz. Stoupající hladina vod kolem Mississippi ale představuje riziko, že se zařízení ve státě Louisiana budou muset během dvou týdnů zastavit.

Nahoru táhly ropu také rostoucí ceny benzinu, protože se záplavy přidaly k obavám z klesajících rezerv. Zásoby šly dolů 11 týdnů za sebou, protože se Spojené státy připravují na letní motoristickou sezónu.

Zobchodované objemy byly vysoké. Obchodníci přitom zůstávají opatrní poté, co minulý týden šly ceny výrazně dolů a za pondělí pak o šest procent vzrostly, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 19:30 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 116,86 115,90 New York - Nymex WTI červen 102,85 102,55

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK