Rakousko: do EU stále s pasem

17.06.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Víkendovým hlasováním v referendu jsme rozhodli o našem vstupu do EU, což by pro nás v budoucnu mohlo přinést možnost jednoduššího cestování  přes hranice členských zemích EU. 

To je ale teprve otázkou budoucnosti, proto i letos pokud vyrazíte na dovolenou do Rakouska nezapomeňte na potřebné doklady.

Jaké doklady sebou?
I nadále je třeba mít při vstupu do Rakouska platný cestovní pas na celou dobu pobytu. Bez víza je možné navštívit Rakousko za účelem nevýdělečné činnosti maximálně na dobu 90 dnů.
Pokud vyrážíte vozidlem nezapomeňte na řidičský průkaz, technické osvědčení vozidla a také budete potřebovat zahraniční povinné ručení, tzv. zelenou kartu, kterou vám vystaví vaše pojišťovna.
Stejně jako při cestě na  Slovensko, budete potřebovat i do Rakouska mezinárodní očkovací průkaz v případě, že se rozhodnete vzít sebou také svého domácího mazlíčka.

Nezapomeňte na cestovní pojištění
Od poloviny roku 2001 sice vstoupila v platnost smlouva o sociálním zabezpečení mezi ČR a Rakouskem, která turistům (občanům ČR) - pojištěncům českých zdravotních pojišťoven umožňuje při pobytu v Rakousku bezplatné ošetření v rámci nutné a neodkladné zdravotní péče, ale přesto je dobré si před cestou sjednat cestovní pojištění (léčebné výlohy), protože některé položky hrazeny nejsou (repatriace), nebo existuje povinnost  spoluúčasti při některých úhradách (za předpis na lék, za den  pobytu v nemocnici, ...).


Než překročíte hranici, měli byste vědět pár důležitých věcí. Při vstupu do Rakouska musíte mít u sebe dostatek finančních prostředků. Výše není pevně stanovena, záleží na posouzení policejního úředníka. Pro dovoz a vývoz valut nejsou stanovena žádná omezení.

Jedete autem? Potom pozor!

Rychlostní limity jsou podobné jako u nás: na dálnici  maximálně 130 km/h, na státních silnicích 100 km/h (Tyroly a Vorarlberk 80 km/h) a v uzavřených obcích 50 km/h. Za překročení rychlosti počítejte s pokutou, která se v přepočtu může vyšplhat až na několik desítek tisíc korun.
Děti do 12 let musí povinně mít odpovídající dětské sedadlo a také spolujezdci ve vozidle musí být připoutáni bezpečnostními pásy.
Ani s alkoholem to nepřehánějte! Povoleno je sice 0,5 promile alkoholu v krvi, ale při překročení limitu vám může být kromě vysoké pokuty odebrán i řidičský průkaz.
Odejmutí SPZ a odebrání technického průkazu včetně zaplacení pokuty vám hrozí v případě, kdy vaše vozidlo není v souladu s rakouskými normami. Potom je třeba nechat vozidlo odtáhnout do ČR nebo si nechat odstranit závady v rakouském servisu. Určitě ani jedna varianta není levná a proto raději svého čtyřkolového miláčka nechte před cestou prohlédnout a případné prohřešky nechte odstranit.
Parkování: ano i v Rakousku se můžete setkat stejně jako u nás s "botičkou" či odtažením vozidla pokud špatně zaparkujete. A pokuty opět nejsou nejnižší! V centrech některých měst jsou zavedeny parkovací zóny. Parkovací lístky je možno koupit v trafikách, bankách a u benzínových čerpadel, proto je dobré tyto zóny využívat, ať se vyhnete případným problémům.

V Rakousku je také vybíráno na některých silnicích mýtné a při použití dálnic je třeba si zakoupit dálniční známku. Pro osobní automobily lze koupit dálniční známku roční 72,60 EUR, dvou měsíční 21,80 EUR nebo desetidenní 7,60 EUR.

A doporučení na závěr: raději dodržujte zákony! Pokud turista nemá dostatek finančních prostředků na vyměřenou pokutu na místě, může mu být zadržen jakýkoli cenný předmět (např. vymontováno autorádio).

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky