Zisk farmaceutické firmy Teva stoupl ve čtvrtletí o 13 pct

11.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeruzalém 11. května (ČTK) - Izraelské farmaceutické společnosti Teva Pharmaceutical Industries stoupl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 13 procent na 936 milionů dolarů (asi 15,75 miliardy Kč). K růstu významně přispěla loňská akvizice firmy Ratiopharm, která zvýšila tržby v Evropě. Teva je největším světovým výrobcem generických léků a působí i v České republice.

Tržby společnosti stouply o 12,1 procenta na 4,1 miliardy USD. Zisk na akcii se zvýšil o 14 procent na 1,04 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk 1,04 dolaru na akcii při tržbách 4,27 miliardy USD. Provozní zisk vzrostl o 11 procent na 1,1 miliardy USD.

Prodej v Severní Americe se snížil o 11 procent na 2,06 miliardy USD. Ve srovnatelném období loni firma uvedla na trh několik nových produktů, které tržby výrazně zvýšily. Na celkových tržbách se region podílí zhruba 51 procenty. V Evropě tržby stouply o 66 procent na 1,34 miliardy USD. Evropa má na celkových tržbách podíl 33 procent. K růstu přispělo začlenění německé společnosti Ratiopharm, kterou Teva zahrnuje do výsledků od loňského srpna.

Teva byla založena v roce 1901 a je světovým lídrem v oblasti generických léků, což jsou ekvivalenty léků, kterým vypršela patentová ochrana. Tyto léky jsou cenově dostupnější. Mezi její nejvýznamnější léky patří přípravek na roztroušenou sklerózu Copaxone, který má na celosvětovém trhu těchto přípravků podíl 31 procent. Tržby z prodeje Copaxone ve čtvrtletí stouply o 14 procent na 907 milionů USD.

Firma rovněž potvrdila předchozí výhled na letošní rok. Bez zahrnutí nových akvizic se mají tržby pohybovat v rozmezí 18,5 miliardy až 19 miliard USD a zisk na akcii bez mimořádných položek má činit 4,9 až 5,2 dolaru.

V České republice Teva patří mezi pět největších farmaceutických společností a je jednou ze dvou nejvýznamnějších českých generických firem. Vlastní zde bývalé firmy Galena a Pliva-Lachema. Investice v Opavě do bývalé Galeny byla největší investicí do tuzemského farmaceutického průmyslu po roce 1989. V Opavě nyní vzniká výrobní centrum pevných lékových forem, které bude mít kapacitu produkce sedm miliard tablet ročně. První fáze byla dokončena v roce 2010.

Na počátku tohoto měsíce Teva oznámila, že koupí amerického výrobce léků Cephalon za 6,8 miliardy dolarů. Na konci března se pak dohodla na vytvoření společného podniku zaměřeného na volně prodejná léčiva a další podobné produkty s americkým výrobcem spotřebního zboží Procter & Gamble.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK