Dovolená v Chorvatsku není ohraná

18.06.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Pamatujete ty časy, kdy se na dovolenou  jezdilo jen na Balaton a do Jugoslávie? Časy se opakuji, Chorvatsko začíná být čím dál více zalidňováno…

Jaké doklady musíte mít sebou
Platnost cestovní dokladů musí být minimálně po dobu pobytu na území Chorvatska. Pokud řídíte, tak musíte  sebou také mít platný řidičský průkaz, technický průkaz a doklad o pojištění vozidla (zelená karta), kterou na trase ČR - Rakousko - Slovinsko - Chorvatsko vyžadují policejní orgány.
Pokud doba vašeho cestovního pobytu nepřekročí 90 dnů, tak nepotřebujete vízum.

Co si smíte a nesmíte dovézt
Dovoz potravin a nápojů do Chorvatské republiky je omezen na "přiměřené množství vzhledem k délce cesty a počtu cestujících". Určení "přiměřenosti" je v kompetenci celních orgánů. To znamená, že větší množství dovážených potravin celní kontrola nemusí propustit, případně může požadovat zaplacení cla.

Co zaplatit musíte
Dálniční poplatky v Chorvatsku jsou vybírány formou mýtného, vždy za konkrétní úsek dálnice, kterým projedete. Dálniční poplatky se platí na těchto úsecích dálnic: Zagreb-Karlovac-Vukova Gorica, Zaprešić-Krapina, Zagreb-Velika Kopanica, Sv. Helena-Komin a Varaždin-Goričan; na silnici pro motorová vozidla Rijeka-Kupjak. Rovněž se platí poplatek za průjezd tunelem pod Učkou a mýtné na ostrov Krk.

Neplaťte pokuty když víte jak na ně
Povolená rychlost na dálnici je 130 km/hod, na komunikacích označených pro provoz motorových vozidel 100 km/hod a na komunikacích mimo osady 80 km/hod. V osadách je pak maximální rychlost 50 km/hod.
V případě dopravní nehody je nutné, aby si majitel vozidla od policie vyžádal sepsání protokolu o nehodě a poškozeném vozidle. Bez tohoto dokladu není možné z Chorvatska vycestovat. Pro zajištění výkonu trestu nebo přítomnosti v přestupkovém řízení může oprávněná osoba zadržet pas cizího státní příslušníka do konce řízení, avšak nejdéle do 48 hodin.
Pokutami za nejčastější přestupky jsou například nepoužívání bezpečnostních pásů (pokuta 100,- HRK), řízení pod vlivem alkoholu nad povolenou přípustnou hranici alkoholu v krvi 0,5 promile (pokuta 500, - HRK + odnětí řidičského průkazu), špatné parkování nebo zastavení (pokuta od 100,- do 150,- HRK), překročení povolené rychlosti:
- při jízdě v osadě o 30 km/h rychleji než je nejvyšší povolená rychlost, při jízdě mimo osadu o 50 km/h rychleji než je nejvyšší povolená rychlost: 500 HRK
- při jízdě v osadě o 10 až 30 km/h rychleji než je nejvyšší povolená rychlost, při jízdě mimo osadu o 30 až 50 km/h rychleji než je nejvyšší povolená rychlost: 200 HRK
- při jízdě v osadě do 10 km/h rychleji než je nejvyšší povolená rychlost, při jízdě mimo osadu o 10 až 30 km/h rychleji než je nejvyšší povolená rychlost: 500 HRK.

Raději si za ubytování připlaťte
Na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě. V praxi to znamená, že s výjimkou ubytování v hotelu, kempu a privátu je jiný způsob nocování zakázán. Při nedodržení tohoto nařízení se turisté vystavují policejnímu stíhání, soudnímu řízení a peněžité pokutě, nebo vězení. Nezapomeňte na to, až tam pojedete!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky