Náklady podnikatele zvyšuje i běžný účet

17.06.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pokud se někdo jednou rozhodne podnikat, nezbývá mu nic jiného, než zajít do banky a založit si tam účet. Vybrat si ze široké nabídky rozhodně není snadné. Začínající podnikatelé hledají především co nejlevnější firemní účet.

Jen holý běžný účet ale nemůže splňovat veškeré jejich požadavky. K běžnému účtu potřebují mít k dispozici také další doplňkové služby, které jim umožní hladký bezhotovostní platební styk a spojení s klienty i zaměstnanci. Poplatky za taková konta, jsou však poměrně vysoké. Navíc mezi jednotlivými bankami existují velké rozdíly a pečlivý výběr peněžního ústavu a typu účtu se určitě vyplatí.

Co by měl účet umět?

Dobrý firemní účet by měl sloužit podnikatelům k zajištění komplexního platebního styku s obchodními partnery a klienty, a to nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Prostřednictvím běžného účtu může firma přijímat platby za prodané zboží a služby, hradit faktury dodavatelům, vyplácet mzdy zaměstnancům, splácet úvěry nebo leasing atd.
V dnešní době by mělo být téměř automatickou součástí každého pořádného běžného účtu přímé bankovnictví. Žádný podnikatel totiž nemá čas chodit několikrát týdně do banky, aby si zde vyřídil vše potřebné. Díky těmto službám může spravovat své finance 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a nemusí se ani hnout ze své kanceláře. K některým běžným účtům jsou tyto služby poskytovány již zdarma a jsou zahrnuty v ceně účtu nebo jsou nabízeny za výhodnější poplatek. Stejně tak by měla být povinným vybavením k účtu platební či kreditní karta. Díky nim má podnikatel k dispozici peníze kdykoliv, a to nejen doma, ale i v zahraničí. Také snadný přístup ke kontokorentu či jinému úvěru se může někdy hodit. Někteří náročnější klienti také vyžadují mít možnost rychle převést své peníze do některého z fondů.

Kolik podnikatel zaplatí?

Základním poplatkem, který si banka účtuje, je poplatek za vedení účtu. Pokud hodlá podnikatel využívat alespoň jeden z kanálů přímého bankovnictví, musí počítat s tím, že se jeho měsíční náklady na účet budou pohybovat kolem stokoruny. Některé banky poplatek za vedení firemního či podnikatelského běžného účtu rozlišují podle toho, zda si jej klient zřídí s přímým bankovnictvím nebo bez něj. Tyto banky, ve snaze prosadit u klientů přímé bankovnictví, zavedly novou strategii, kde vedení běžného účtu bez přímého bankovnictví je dražší než s ním (např. Komerční banka či Česká spořitelna).
Dále si banka naúčtuje poplatky za pravidelné zasílání měsíčního výpisu z účtu. Pokud má klient speciální přání a hodlá si nechat posílat výpisy v jiných periodách než měsíčně, zaplatí za tento nadstandard vysoké taxy. Také vydání a vedení služební platební karty výrazně zvýší celkové náklady na účet. Banka si naúčtuje také poplatky za veškeré další operace na účtu jako jsou příkazy k úhradě, trvalé příkazy, příkazy k inkasu a další.

Poplatky vztahující se k podnikatelským běžným účtům u vybraných bank

   

Výhodná mohou být také speciální podnikatelská konta. To jsou balíčky několika služeb v jednom. Bance potom podnikatel platí jeden měsíční poplatek, ve kterém jsou zahrnuty různé kombinace bankovních služeb. Nedílnou součástí právě těchto podnikatelských kont jsou právě služby přímého bankovnictví. V mnoha případech se tak vyplatí využít některý z výhodných balíčků více, než si pořizovat jednotlivé bankovní služby zvlášť. Na poplatcích tak může podnikatel ročně ušetřit spoustu peněz. Musí si ale vybrat ten správný. Předem je potřeba si ujasnit, které služby bude opravdu využívat a zda zbytečně neplatí za něco, co vlastně nepotřebuje. Majitel účtu může ušetřit pouze v tom případě, že využívá všechny nebo alespoň většinu služeb, které jsou v balíčku zahrnuty. Jinak by měl raději zvolit jiný balíček, který bude lépe vyhovovat jeho nárokům.

Pečlivý výběr se vyplatí!

Založení firemního běžného účtu je pro každého podnikatele závažné rozhodnutí, které ovlivní i jeho obchodní partnery a zaměstnance. Proto je důležité věnovat mu zvláštní pozornost a pečlivě vybírat a zvažovat všechny aspekty. Rozhodnutí o výběru by mělo padnout až po důkladném zvážení podmínek u jednotlivých bank. Pokud byste totiž výběr nebyl správný a podnikatel se rozhodl účet zrušit, musí počítat s tím že zaplatí poplatek za zrušení účtu, zrušení trvalých příkazů, příkazů k inkasu a storno platební karty.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ