Co dělat, když chci získat kreditku?

17.06.2003 | , Finance.cz
BANKOVNICTVÍ


Je tu opět dlouho očekávané období letních dovolených. Mnoho z nás však řeší problém nedostatku financí, které bychom mohli na dovolené utrácet. Jednou z možných variant řešení je pořídit si kreditní kartu. Ta nám může zpříjemnit dovolenou.

Díky kreditní kartě můžete pohodlně nakupovat bez peněz. Vzhledem se nijak neliší od klasických platebních karet (debetních) a stejně jako ony, mohou nést loga společností VISA, VISA Electron, MasterCard nebo Maestro. Jejich velkou výhodou je bezúročné období - tedy doba, kdy je úvěr poskytnut zdarma (bezúročně). Pokud tedy zaplatíte svoji dovolenou kreditní kartou a jste schopni takto vzniklý úvěr splatit ještě do doby skončení bezúročné lhůty, získáte úvěr zadarmo.

Získat kreditní kartu není nikterak složité. Musíte však splnit podmínky banky. Těmi jsou nejčastěji věk minimálně 18 let, občanství ČR a určitý měsíční příjem (banky určují individuálně) Při žádosti o kreditní kartu si musíte dát pozor na to, že některé banky nevydávají kreditní karty osobám, které nejsou jejich klienty. Existují však i takové, u kterých kreditní kartu získáte i bez vlastnictví účtu v dané instituci.

Bance musíte předložit požadované dokumenty, kterými jsou nejčastěji potvrzení o výši průměrného příjmu (zpravidla za poslední tři měsíce), doklad totožnosti a v případě, že žádáte o kartu u jiné instituce, než u které máte veden svůj účet, také výpisy z účtu zpravidla za poslední tři měsíce. Další postup je takovýto:

  1. Nejprve si vyberte banku, u které chcete kreditní kartu získat a kontaktujte nejbližší pobočku této banky, její informační centrum či internetové stránky, kde získáte podrobnější informace o podmínkách získání a vedení kreditní karty.
  2. Jako další krok je nezbytné vyplnit žádost o vydání kreditní karty a doručit ji do banky.
  3. Jestliže vámi zvolená banka vaši žádost pozitivně vyhodnotí, dostanete co nejdříve vyrozumění o tom, že vaše nová kreditní karta je připravena k vyzvednutí (zpravidla nejpozději do jednoho měsíce).
  4. Kreditní kartu si potom můžete vyzvednou přímo na pobočce dané banky.

Podmínky pro získání kreditní karty jsou u každé banky jiné. Nejvíce informací o podmínkách získáte přímo na internetových stránkách jednotlivých bank v části věnované kreditním kartám. Veškeré informace získáte také na pobočkách bank. Kreditní karta je platná zpravidla 2 roky.

Je důležité se také informovat o tom, jaké služby vlastnictvím kreditní karty získáváte. K některým kreditním kartám je totiž poskytováno například pojištění či automatická výměna karty po skončení její platnosti, doplňkové karty apod.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BANKOVNICTVÍ