Člen rady ECB: Řecko zřejmě neplní podmínky záchranného úvěru

13.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 13. května (ČTK) - Řecko zřejmě v poslední době neplní podmínky záchranného úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Uvedl to rakouský člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny v rozhovoru pro list Kronen Zeitung. Jeho vyjádření je podle agentury Reuters pravděpodobně prvním veřejným potvrzením informací, že inspekce zástupců EU, MMF a ECB v Řecku narazila na nedostatky.

"Řecko zřejmě v poslední době dostatečně neplní podmínky. Nejcitlivějším bodem bude v tomto směru otázka privatizace," uvedl Nowotny. Zdroje z řecké vlády již ve čtvrtek sdělily agentuře Reuters, že inspektoři v Řeckou odhalili problémy a snaží se přimět vládu k dalšímu snižování výdajů.

Plnění podmínek je důležité pro uvolnění dalších peněz ze slíbené půjčky v celkové hodnotě 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč), která má ochránit Řecko před bankrotem. Inspektoři se tento týden setkali v Aténách s ministry řecké vlády. Výsledky mise by měli zveřejnit příští týden na setkání evropských ministrů financí v Bruselu.

MMF a EU mají příští měsíc z úvěru uvolnit 12 miliard eur. Bude to již pátá splátka. Peníze jsou pro Řecko důležité, protože země bude příští měsíc na splnění svých finančních závazků potřebovat 13,7 miliardy eur.

pmh vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK