Zlikviduje cena benzínu vaši peněženku?

17.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


V posledních týdnech a měsících naše peněženky neustále zažívaly šoky při tankování benzínu či nafty u čerpací stanice. Cena PHM se vyšplhala výrazně nad 35 Kč za litr.

Na vině je především drahá ropa, která výrazně zdražila po vypuknutí konfliktu v Libyi, kde se nacházejí největší ropná naleziště v severní Africe.

Ropa WTI velmi rychle pokořila psychologickou hranici 100 USD za barel, aby pomalu a postupně posilovala a vytvořila maximum od listopadu 2008 114,83 USD, zde nastala korekce hlavně především díky posílení USD (když se ECB rozhodla nezvednout úrokovou míru a komentář guvernéra byl velmi umírněný pro další zvyšování) a obavám o ekonomický růst. Vyspělé západní ekonomiky redukují svůj růst.


Přijde zlevnění? 


Na to vše reagovali investoři výprodejem ropy ze svých portfolií a ropa za jeden den oslabila o více jak 10%, těsně pod 100 USD. Zde nastalo opětovné odražení a cena se vyhoupla nad 100 USD – viz graf. Celkově můžeme říci, že je prostor pro zlevnění PHM u čerpacích stanicí, ale zlevnění nebude tak rychlé a tak veliké, jak by běžný spotřebitel očekával.

Graf: Vývoj Ropy WTI

Vývoj Ropy WTI


Důvody, které budou bránit zlevnění


A proč? Jsou tři důvody, které budou bránit zlevnění, první je pokles CZK vůči USD (ropa se nakupuje za USD) a za druhým stojí pumpaři, kteří prodávají PHM s velmi nízkými maržemi a velice rádi využijí situaci na trhu, aby si vylepšili svojí finanční bilanci. Třetí důvod proč PHM nezlevní tak výrazně je, že do konce roku rozhodne vláda o navýšení státních krizových rezerv ropy a pohonných hmot ze současných 90 dnů na 120 dnů. Návrh přichází z EU, pocítí ho ve svých peněženkách i motoristé. Pumpaři by totiž měli v reakci na navýšení zásob zdražit o 20 až 30 haléřů na 1 litr. Tyto tři faktory budou bránit výraznému zlevnění PHM u čerpacích stanic.


Jak vydělat na situaci okolo cen PH?


A jak na tom můžeme vydělat? Myslíme si, že fundamenty ropy se nezměnily a to především díky rostoucí inflaci, přestože USD v poslední době korigoval své ztráty, jedná se jen krátkodobý trend, získávat budou především měny, které budou lépe úročené jako je třeba CZK, EUR, AUD a CAD. Pokud jste agresivní investor, je zde snadná volba, nákup cenného papíru korelačně vztaženému k ropě (futures kontrakt na burze NYMEX, Exchange Traded Fund). Pokles na trhu s ropou, který nastal v minulých dnech, byl příliš razantní a dává prostor pro nový obchod. 


  • Doporučení autora článku: My jsme otevřeli první malou long pozici v ETF akcii při cenách kolem 39 USD, což odpovídá přibližně 97 USD za barel. Nyní mohou být trhy volatilní, a proto jsme si ještě nechali dostatek volných prostředků, pokud by cena ropy ještě výrazněji klesla, navýšili bychom její zastoupení v portfoliu.
     


Jak se vyvíjel kurz akcií společnosti zpracovávající ropu?


A jak se vyvíjel kurz akcií společnosti zpracovávající ropu Unipetrol a.s.? Po neuspokojivých výsledcích za 4Q cena akcie výrazně poklesla, společnost v minulých dnech ohlásila výsledky za 1Q 2011. Společnost byla sice v zisku, ale jenom díky účetním operacím, kdy přecenila zásoby PHM na skladě, pokud by tak neučinila, skončila by v prvním kvartále v hluboké ztrátě. Ostatní segment podnikání byl nadále pod tlakem, i zde společnost vykázala výrazně horší čísla, než trh očekával. A výhled pro následující kvartály není dle naší analýzy zrovna optimistický, přestože začala motoristická sezóna. Akcie z našeho pohledu není vhodná ke koupi, čekáme spíše stagnaci anebo pokles ceny k 160 Kč.

Graf: Vývoj akcií Unipetrolu

Vývoj akcií Unipetrolu
 
V minulém týdnu na zajímavé ceny poklesly ropa, uran a cukr, dle našeho názoru je vhodné zařadit tyto komodity do portfolia. Ceny těchto komodit prošly výraznou korekcí a fundamenty jsou stále býčí. Očekáváme, že ceny komodit ve střednědobém až dlouhodobém horizontu budou mít tendenci po korekci posilovat. Možnost investice je rovněž přes cenné papíry k tomu vztažené.

Článek byl připraven analytickým týmem autorů Czechwealth.cz

Autor článku

Lukáš Jíra


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE