Jak lze podnikat v předčasném důchodu?

25.05.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


S prodlužováním důchodového věku jsou předčasné důchody rok od roku oblíbenější. Na rozdíl od řádného starobního důchodu je však u předčasného důchodu výdělečná činnost omezena. Jak lze podnikat v předčasném důchodu?

Do předčasného důchodu lze odejít nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. S rostoucím důchodovým věkem se však možnost odejít do předčasného důchodu prodlouží na 5 let. Občané, kteří mají důchodový věk 65 let, tak budou moci odejít do předčasného důchodu v 60 letech. Krácení za předčasný odchod do penze však bude v tomto případě již velmi citelné a finanční rozdíl mezi řádnou penzí a předčasným důchodem velký.


Odchod do předčasné penze je dobré si rozmyslet


Předčasný důchod je trvale krácený důchod. Občan, který se rozhodne odejít do předčasného důchodu, musí počítat s tím, že jeho penze bude po celou penzi nižší než by byl jeho řádný starobní důchod. Čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení. Proto je dobré odchod do předčasného důchodu dobře zvážit.


Řešením je dohoda o provedení práce


Ze zákona nesmí být v předčasném důchodu vykonávána žádná výdělečná činnost, ze které je odváděno důchodové pojištění. V předčasném důchodu nelze tedy pracovat ani za minimální mzdu. Přesto si lze v předčasném důchodu při splnění zákonných podmínek přivydělat. Jak?

  • Předčasný důchodce si může přivydělat na základě dohody o provedení práce, ať už je příjem sjednaný v této dohodě jakkoliv vysoký. Z dohody o provedení práce se totiž neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. Od letošního roku však musí být dohoda o provedení práce uzavřena písemně, jinak je neplatná.
  • Nízký příjem do 2 000 Kč. V případě, že příjem v kalendářním měsíci nepřekračuje 2 000 Kč, tak se jedná o zaměstnání malého rozsahu, které rovněž nezakládá účast na důchodovém pojištění a lze mít v předčasném důchodu takový příjem.


I podnikat je možné


V předčasném důchodu je možné vykonávat i samostatnou výdělečnou činnost, zisk však nesmí překročit stanovenou částku zákonem, aby byla samostatná výdělečná činnost hodnocena jako vedlejší zdroj příjmů. Pro rok 2011 je to částka 59 374 Kč. Např. při uplatnění 60% výdajového paušálu je možné mít příjem až do částky 148 435 Kč a zákonný limit bude dodržen.


Nemocenské pojištění není možné


Samostatně výděleční předčasní penzisté si však nemohou hradit dobrovolné důchodové pojištění jako ostatní OSVČ. Ze zákona o důchodovém pojištění je totiž vždy činnost OSVČ, která si hradí dobrovolné nemocenské pojištění, pro důchodové účely považována za hlavní činnost. V případě, že by si podnikající předčasný důchodce chtěl hradit dobrovolné nemocenské pojištění, tak by přišel o předčasný důchod. Při pobírání předčasného důchodu a dodržení zákonného limitu se totiž samostatná výdělečná činnost považuje za vedlejší. Hlavní výdělečná činnost naproti tomu vždy zakládá účast na nemocenském pojištění a to souběh s předčasným důchodem vylučuje.


V důchodovém věku již žádná omezení


Jakmile předčasný důchodce dosáhne řádného důchodového věku, tak již není ničím limitován a může mít neomezený zisk ze své samostatné výdělečné činnosti a současně pobírat důchod.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY