S platební kartou do ciziny bez obav

20.06.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Platební kartu vlastní téměř každý. Některé karty však nabízejí klientům něco navíc. V době letních dovolených tak můžete ocenit, že karta v sobě obsahuje např. cestovní pojištění. Bohužel ne každá a ne vždy zdarma.

Platební karty můžeme podle územní platnosti rozdělit na domácí, lze je použít pouze v ČR a mezinárodní, které lze k platbám nebo třeba k hotovostnímu výběru z bankomatu použít i v zahraničí. Většina bank právě u mezinárodních platebních karet nabízí  nějakou formu cestovního pojištění, jehož rozsah většinou závisí na vydané platební kartě.

Které karty cestovní pojištění obsahují?
Obecně se dá říci, že čím  je karta lepší a tedy i dražší obsahuje v sobě cestovní pojištění pro držitele karty. Mezi tyto karty se řadí například Eurocard/Mastercard nebo Visa. Vydání těchto dražších karet většinou banky  podmiňují určitou výší zůstatku na účtu klienta, případně také jeho bonitou. Některé levnější karty např. Cirrus/Maestro, se kterými se většina spokojí, potom v sobě cestovní pojištění nemusí zahrnovat.

Rozsah cestovního pojištění závisí na bance
Cestovní pojištění ke kartám poskytují  pojišťovny, se kterými se banky na této spolupráci domluví. Nezáleží tedy na kartě (asociaci, která kartu vydává), ale pouze na bance se kterou pojišťovnou a v jakém rozsahu cestovní pojištění pro jednotlivé platební karty nabízí. Případně také na klientovi, pokud není cestovní pojištění poskytováno automaticky a klient má možnost si pojištění  sjednat a zvolit si různý rozsah pojištění.
Mezi jednotlivými kartami existují velké rozdíly mezi nabízeným pojištěním.  Jedná se především o různé výše limitů, které se např. u pojištění léčebných výloh mohou lišit i v řádu milionů korun. Vyšší limity a také většinou pojištění držitele karty v ceně v sobě zahrnují ty nejluxusnější a také nejdražší karty, většinou s přívlastkem Gold nebo Platinum. Tyto karty však představují pouze zlomek všech vydaných karet.

Cestovní pojištění v platební kartě
Pojištění ke kartám jsou poskytována různým způsobem. Některé banky poskytují pro některé karty pojištění automaticky v ceně karty, u některých je třeba si pojištění sjednat. Pojistné se pak platí ročně nebo třeba měsíčně a většinou platí  po dobu platnosti karty, tzn. že si nesjednáváte pojištění při každém výjezdu do zahraničí, ale okamžikem překročení hranic jste pojištěni. Toto pojištění je tedy určeno pro neomezený počet výjezdů za hranice. Jediným omezením je maximální doba, kterou můžete v zahraničí pobývat. U většiny karet tato jednorázově strávená doba v zahraničí nesmí překročit 60 nebo 90 dní. Někdy je třeba, aby byla karta použita k zaplacení například cesty do zahraničí,  jinak se pojištění neaktivuje.
Kromě pojištění držitele karty si lze většinou dodatečně připojistit také vaše nejbližší tzv. rodinným pojištěním, kdy v rámci vaší karty jsou pojištěni i váš partner a děti.
Podle typu karty je pojištění nabízeno v různé kvalitě. I u karet lze v rámci cestovního pojištění sjednat pojištění léčebných výloh v zahraničí, v případě dražších karet je potom nabízeno rozšířené cestovní pojištění o pojištění   úrazové, odpovědnosti za škodu, ztráty a poškození zavazadel, storna zájezdu atd. Dá se tedy říci, že cestovní pojištění nabízení s kartami se svým rozsahem může vyrovnat klasickému cestovnímu pojištění.
 
Co byste měli vědět
Pokud tedy vlastníte nějakou mezinárodní kartu a nevíte, zda je v ní cestovní pojištění zahrnuto automaticky nebo si musíte toto pojištění sjednat, není nic jednoduššího než se informovat ve své bance, kde vám jistě poradí, případně i pojištění sjednají.
Ještě před odjezdem se informujte, na co se  pojištění spojené s vaší kartou vztahuje. Nezapomeňte si zjistit konkrétní výši limitů (jsou-li nízké a pro vás nedostačující, uzavřete ještě i cestovní pojištění podle vašich představ u pojišťovny) pojistných plnění a  zákroky, na které se pojištění nevztahuje, tzv. výluky z pojištění.
Stejně jako u běžně sjednaného pojištění i zde byste měli obdržet číslo na asistenční službu, která vám v případě nouze  zařídí vše potřebné.

Pro ilustraci uvádíme údaje o cestovním pojištění ke kartám např. u České spořitelny a ČSOB v tabulce. Pokud máte jinou kartu nebo jste klientem jiné banky, potřebné informace získáte například na internetových stránkách, informačních linkách nebo přímo na pobočce banky.
 
Vybrané údaje o cestovním pojištění k platebním kartám u vybraných bank

 

Roční pojistné

Maximální doba pobytu

LVZ

Česká spořitelna

Pojištění Komfort 

-  např. ke kartám a EC-MC Standard, Visa Electron, Visa Classic   

300 Kč

90 dní

1000000 Kč

Pojištění Exclusiv 

- Visa Business debetní, Visa Business charge

v ceně karty

90 dní

1500000 Kč

Pojištění Gold

- např. Visa Gold debetní,  Visa Gold charge

v ceně karty

90 dní

3000000 Kč

ČSOB

Pojištění Standard

- např.  Visa Classic

300 Kč

bez omezení

750000 Kč

Pojištění Exclusive

- např. VISA Gold, MasterCard Gold

v ceně karty

bez omezení

2000000 Kč

Zdroj: banky

Platební karta tedy není jen nástrojem pro placení, ale může v sobě zahrnovat i další služby, které v současné uspěchané době jistě oceníte. Někdy stačí si ji jen  vzít sebou a získáte tak i na dovolené jistotu, že v případě potřeby nezůstanete bez pomoci.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ