FÚ rozšiřují pokladní hodiny kvůli úhradě daně z nemovitosti

18.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Finanční úřady rozšíří mimořádně od čtvrtka 19. května do konce měsíce pokladní hodiny i mimo úřední dny, a to každý pracovní den minimálně do 15:30 kromě pátků, kdy bude otevřeno do 14:00. Důvodem je několikanásobně vyšší zájem o placení dan z nemovitosti v hotovosti, uvedla dnes pro ČTK mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová. MF od letoška zrušilo tzv. daňovou složenku, pomocí které byla úhrada daně zdarma.

Lidé, kteří mají vyměřenou daň do výše 5000 korun, ji musí uhradit do konce května. Tento den je také posledním dnem pro zaplacení první splátky daně v případě, že roční daň přesáhne částku 5000 Kč. Pokud se tito poplatníci rozhodnou zaplatit daň najednou, musí tak učinit rovněž nejpozději do konce května. Tento termín neplatí pro poplatníky provozující zemědělskou výrobu a chov ryb.

Daň je nejvýhodnější podle Musilové uhradit bezhotovostním převodem na účet finančního úřadu, který je uvedený na složence. Složenku by v těchto dnech měly postupně plátci daně od finančních úřadů obdržet. V hotovosti je možné daň zaplatit na poště prostřednictvím obdržené složenky nebo v rámci pokladních hodin na finančním úřadě.

"Daň je třeba uhradit včas tak, aby 31. května byla daň připsána na účet finančního úřadu. V případně bezhotovostní platby či platby složenkou je nutné s tímto počítat a poukázat daň s několikadenním předstihem," upozornila Musilová.

Pokud člověk daň nezaplatí v termínu, počítají se za každý den po splatnosti úroky z prodlení. V případě hrazení daně po částech se počítají úroky pouze z příslušné části. Úrok z prodlení se podle nového daňového řádu stanovuje ze základní úrokové sazby ČNB, která platila pro první kalendářní den daného kalendářního pololetí. K té sazbě se připočte 14 procentních bodů. V současnosti tak roční úrok z prodlení u daně z nemovitosti činí 14,75 procenta.

Počet odevzdaných daňových přiznání daně z nemovitosti se podle údajů daňové správy postupně zvyšuje a loni činil 3,77 milionu. Daňové přiznání k dani z nemovitosti se podává jen jednou, a to po pořízení nemovitosti nebo v případě změny. Platit daň z nemovitosti je ovšem třeba každý rok, přičemž finanční úřady poplatníkům zasílají složenky s uvedenou výší stanovené daně. Pokud celková daňová povinnost u jednoho správce daně činí méně než 30 korun, daň se neplatí.

Výše daně z nemovitostí přitom spadá v rámci zákona do pravomoci jednotlivých měst a obcí, které tak mohou určit místní koeficient daně. Předmětem daně jsou všechny pozemky nacházející se na území ČR, které jsou evidované v katastru nemovitostí, a stavby na území ČR, které jsou spojené se zemí pevným základem a podléhají kolaudačnímu řízení. Daň je stoprocentním příjmem konkrétní obce, kde se nemovitost nachází.

Stát vybral loni na dani z nemovitosti vůbec nejvíce od vzniku ČR, celkem přes 8,75 miliardy korun. O rok dříve to bylo 6,4 miliardy korun. V letech 2003 až 2008 se objem vybraných daní z nemovitosti pohyboval kolem pěti miliard korun. Dan z příjmu je přitom jen zlomkem celostátních daňových příjmů. Podle údajů státního rozpočtu za loňský rok činilo celostátní inkaso všech daní 694 miliard korun.

Výběr daně z nemovitosti (v mld. Kč)

Rok 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Inkaso daně z nemovitosti 4,95 4,99

5 5,1 5,2 6,4 8,75

Zdroj: Česká daňová správa

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK