MMR obnovilo proplácení projektů v severních Čechách

24.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj začalo do Karlovarského a Ústeckého kraje znovu posílat peníze na projekty financované z fondů Evropské unie. Pozastavené financování souviselo s policejním vyšetřováním na úřadu regionální rady, která dotace rozděluje. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Jana Jabůrková. Peníze ale zatím putují do krajů jen ze státního rozpočtu, ministerstvo financí zatím stále nežádá o konečné proplacení výdajů na projekty od Evropské komise.

Pozastavení se podle Jabůrkové týkalo zhruba půl miliardy korun. "Po jednání s představiteli Evropské komise jsme byli ujištění, že současné pochybnosti se nezakládají na informacích o možném systémovém pochybení. V pátek tedy došlo k opětovnému uvolnění prostředků," uvedla mluvčí. Ještě tento týden by měly peníze doputovat na účet programu Severozápad. "Prostředky jsou samozřejmě určeny pouze na projekty, které nejsou dotčeny vyšetřováním," dodala Jabůrková. O obnovení proplácení dotací informovala také dnešní Mladá fronta Dnes.

Peníze, které proplácí MMR, pocházejí ze státního rozpočtu. Čerpání dotací totiž vypadá tak, že jejich příjemci dostanou na své projekty nejdříve peníze od státu a ten až následně žádá o proplacení nákladů Evropskou komisi. Tato fáze se nazývá certifikace. Celý cyklus uzavírá převod peněz z Bruselu do rozpočtu ministerstva financí.

Zajištění certifikace má v Česku na starosti ministerstvo financí (MF). Tento úřad ale dosud zasílání žádostí Evropské komisi o proplacení evropských peněz pro operační program Severozápad neobnovil. MF podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba v současnosti čeká na oficiální informace od Krajského státní zastupitelství v Ústí nad Labem, aby mohlo zhodnotit dopady na výdaje operačního programu. Až poté bude MF zvažovat případné další kontroly v programu. Ze strany Evropské komise zatím ministerstvo financí nedostalo žádnou oficiální informaci o tom, že by proplácení peněz pro program Severozápad měla pozastavit i samotná EK.

Policie na severu Čech kvůli podezření z korupce kolem evropských dotací stíhá sedm lidí, jednoho z nich z úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Tři byli koncem března obviněni z podplácení, čtyři z přijímání úplatku. Jeden je obviněn také z vydírání. Pět podezřelých skončilo ve vazbě, mezi nimi také ředitel úřadu Petr Kušnierz. Trestné činy souvisejí s výběrem projektů a čerpáním dotací z peněz Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK