Hochtief CZ loni zvýšil čistý zisk, výkony firmy ale klesly

25.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Čistý zisk tuzemské stavební společnosti Hochtief CZ se loni ztrojnásobil na šest milionů korun ze dvou milionů v roce 2009. Výkony firmy klesly o 18 procent na pět miliard korun. ČTK to dnes zjistila z webu Hochtiefu. Společnost podobně jako další stavební podniky pocítila útlum celého stavebnictví a pokles zakázek.

Zisk před zdaněním firmy mírně klesl z předloňských 19 milionů korun na 18 milionů v roce 2010. "Nemalý vliv na pokles našeho zisku mělo navýšení tvorby opravných položek u pohledávek po splatnosti. Nutnost tvorby opravných položek odráží současné problémy privátních klientů," řekl ČTK mluvčí Hochtiefu CZ Michal Talián. Letošní hospodářský výsledek firma odhaduje přibližně na úrovni roku 2010.

Podobně jako většina stavebních firem se také u Hochtiefu CZ projevil útlum stavebnictví poklesem zakázek. "Naše aktuální zásoba práce je přibližně o deset procent nižší, než byla ve stejném období loňského roku," poznamenal mluvčí.

Průměrný počet zaměstnanců Hochtiefu se loni v Česku meziročně snížil o 14 procent na 1369 pracovníků. Další snižování zaměstnanosti firma nyní podle Taliána neplánuje.

Hochtief CZ vznikl z bývalého státního podniku Vodní stavby. Součástí německého stavebního koncernu Hochtief je firma od roku 1999.

Hospodářské výsledky za rok 2010 už zveřejnila také většina hlavních konkurentů Hochtiefu, mezi které patří například společnosti Skanska, Metrostav nebo Eurovia CS.

Čistý zisk Skansky loni v Česku a na Slovensku klesl meziročně o 11 procent na 1,01 miliardy korun. Podniku se snížily také tržby. Pokles zisku i tržeb vykázal také Metrostav. Čistý zisk Metrostavu se v roce 2010 meziročně mírně snížil na 714,2 milionu korun z předloňských 718,6 milionu. Skupina Eurovia CS loni naopak zvýšila zisk i tržby, hlavně díky výstavbě rychlostní silnice na Slovensku. Zisk firmy po zdanění vzrostl na 1,3 miliardy korun z 863 milionů v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK