E15: Tuzemská Fio banka vykázala loni čistý zisk 42 milionů korun

31.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. května (ČTK) - Tuzemská Fio banka, která získala licenci ČNB teprve před rokem, vykázala loni čistý zisk 42 milionů korun. O rok dříve činil čistý zisk téhož subjektu, tehdy ještě pod názvem Fio, burzovní společnost, 14 milionů korun. S odkazem na výroční zprávu banky o tom dnes informuje deník E15.

Banka loni přilákala 30.000 nových klientů. Přímo bankovních klientů přibylo 22.000, zbytek tvořili noví klienti on-line brokera. Celkem měla Fio banka, která vznikla udělením bankovní licence brokerské společnosti a následnou integrací družstevní záložny, na konci loňského roku kolem 80.000 klientů.

"Od loňského září, kdy přestala své služby poskytovat záložna a převzala je plně banka, byl nárůst klientů trojnásobný," řekl E15 mluvčí banky Ján Franek. Letos chce banka získat v ČR nejméně 50.000 nových klientů, přetahovat je chce hlavně velkým bankám, uvedl mluvčí již v lednu. "Naším typickým cílem je klient České spořitelny, Komerční banky a tak podobně. Citlivost lidí na bankovní poplatky roste, a to nám hraje do karet," poznamenal tehdy Franek.

Vklady klientů u banky se pohybují kolem osmi miliard korun, bilanční suma činí devět miliard Kč. Během letošního roku chce banka podle Franeka zvýšit bilanční sumu asi o 50 procent.

V současnosti má Fio banka v Česku 57 poboček, síť chce dále rozšiřovat. Dlouhodobým záměrem peněžního ústavu je otevření poboček v dalších bývalých okresních městech a zvýšit počet poboček v největších městech.

Fio, burzovní společnost změnila loni po získání bankovní licence název na Fio banku. Součástí skupiny Fio, kterou vlastní tuzemští podnikatelé Romuald Kopún a Petr Marsa, je i burza RM-Systém.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK