Letiště Praha loni zvýšilo hrubý zisk o 4 procenta, tržby klesly

01.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Letiště Praha v loňském roce zvýšilo hrubý zisk meziročně o čtyři procenta na 1,1 miliardy korun. Čistý zisk vzrostl o 11 procent na 991 milionů korun. Tržby se naopak mírně snížily na necelých 5,6 miliardy korun z 5,78 miliardy o rok dřív. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák. Provoz letiště podle něj loni ovlivnila restrukturalizace Českých aerolinií, které stejně jako Letiště Praha patří do Českého Aeroholdingu.

Podíl vzletů a přistání letadel ČSA na ruzyňském letišti loni meziročně klesl ze 46 procent na 40 procent, uvedl Dvořák. Byl to podle něj plánovaný útlum nadbytečné kapacity ČSA, který se ale povedlo nahradit ostatními leteckými dopravci. Podstatnou částí restrukturalizace ztrátových ČSA byl odklon od nevýhodné tranzitní klientely a zvyšování podílu pasažérů, které ČSA přepraví na celé jejich cestě. Podle Dvořáka měly ČSA před restrukturalizací podíl tranzitních cestujících 70 procent, v letošním roce se snížil na 50 procent.

Letiště Praha loni odbavilo 11,56 milionu cestujících, což byl meziroční pokles o 0,7 procenta. V letním letovém řádu nabízí lety 53 leteckých společností do 133 destinací v 52 zemích, což je přibližně stejně jako loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK