Co ve vládní reformě nebude

02.07.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Reforma veřejných financí je nezbytným a dlouho odkládaným krokem, který vláda musí chtě nechtě udělat. Problém je, že vláda je duhová, složená z mnoha politických stran (navíc má v parlamentu křehkou většinu jediného hlasu) a tak není možné prosadit všechny původně navrhované opatření. Týká se to hlavně...

Téma: Co přinese vládní reforma

...ústupků ze sociálnědemokratických návrhů na zavedení registračních pokladen a majetkových přiznání. Zatímco majetková přiznání se jeví jako úplná utopie a technicky takřka nerealizovatelné opatření, plošné zavedení registračních pokladen by určitě smysl mělo.

Co vlastně jsou "fiskální registrační pokladny"? Tyto speciální pokladny měly podrobně evidovat veškeré příjmy zákonem stanovených podnikatelů na nesmazatelné a nepřepisovatelné médium. Záznam by pak sloužil jako podklad pro výpočet daně z příjmů. Sociální demokracie se už za svého působení v opozici pokoušela registrační pokladny prosadit, nikdy se jí to však nepodařilo. Naposledy neuspěla loni v dubnu. Od jejich zavedení si slibovala především zvýšení výnosů daně z příjmů a zamezení nelegálnímu "kšeftování". Argumenty oponentů byly náklady na pořízení samotné pokladny. Od povinnosti vlastnit registrační pokladnu měli být osvobozeni například provozovatelé hracích automatů, prodejci losů, cenin a vstupenek, prodejci tisku a některé další subjekty.

Nemá smysl polemizovat nad odmítavými postoji pravicových členů dnešního kabinetu. Z vládní reformy povinnost registračních pokladen vypadla. Oponenti a drobní živnostníci mají radost, zastánci zavedení v širším rozsahu (jako je třeba od roku 1995 na Slovensku nebo jak ho známe z evropských států) budou nejspíše obracet zrak do budoucnosti.

Ještě jeden zamítnutý návrh stojí za povšimnutí. Ve hře bylo i společné zdanění manželských párů. Neprošlo. Jak píše 23.6.2003 server idnes.cz: "Koalice se nedohodla ani na možnosti společného zdanění příjmů manželských párů. "Nejsou plošné pokladny, není společné zdanění a zablokovala to Unie svobody," prohlásil Škromach."

Tolik k návrhům, které se do vládní reformy nedostaly. Vláda bude muset na příjmové straně rozpočtu hledat jiné možnosti a od očekávaného výnosu po zavedení pokladen ustoupit. Duhový kabinet musí dělat kompromisy.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky