Daňová poradna: DPH u dlouhodobých pronájmů

03.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Musí se z pronájmu nemovitostí platit DPH nebo je od této daně pronájem osvobozen?


DPH u dlouhodobých pronájmů

Otázka: Potřebovala bych poradit, jaká sazba DPH se používá u dlouhodobých pronájmů?

Odpověď: Pronájem nemovitostí je od DPH osvobozen, pokud však pronajímáte plátci DPH pro účely uskutečňování jeho ekonomických činností, můžete se rozhodnout, že uplatníte DPH 20 %. Pokud pronajímáte movité věci, pronájem zdaníte 20% DPH.


Paušál na auto a plátce DPH

Otázka: Jsem plátce DPH. Vlastním jedno vozidlo pro firemní účely. Může plátce DPH uplatnit paušál na auta? Je potřeba psát knihu jízd? Pokud ne, jaké náklady jsou v paušálu zahrnuty (benzín, pořizovací cena, opravy, atd)?

Odpověď: Paušální výdaj na dopravu můžete uplatnit. V paušálu jsou zahrnuty jen pohonné hmoty a parkovné, ostatní náklady (odpisy z pořizovací ceny, opravy apod.) uplatníte také nad rámec paušálu. Paušál řeší pouze povinnosti související s daní z příjmů. Pokud však z dokladů na pohonné hmoty a parkovné uplatňujete DPH na vstupu, je Vaší povinností prokázat oprávněnost tohoto nákupu a finanční úřad pro tyto účely doporučuje prokázání knihou jízd.


Půjčka společníka

Otázka: Můžete mi prosím poradit ohledně půjčky společníka? Společník během roku půjčil společnosti peníze a zatím se neví, kdy budou vráceny. Je nutné na každý jeho vklad mít uzavřenou smlouvu? A co úroky? Musí být v tomto případě sjednány nebo se může jednat o bezúročnou půjčku?

Odpověď: Může mít uzavřenou rámcovou smlouvu o půjčce, není nutné mít smlouvu na každý vklad zvlášť. Půjčka může být v tomto případě bezúročná.


Sleva na sociálním pojištění

Otázka: Lze uplatnit u OSVČ "něco jako slevu" na sociálním pojištění a to v případě, kdy dítě dochází do předškolního zařízení na 4 hodiny denně?

Odpověď: Bohužel, taková sleva u OSVČ neexistuje. Pokud pobíráte rodičovský příspěvek, tak podnikání je pro Vás z hlediska sociálního pojištění vedlejší činnost a nemáte povinnost platit minimální sociální pojistné. V tomto případě platíte zálohy na sociální pojištění v poloviční výši a pojistné pak odvádíte ze skutečně dosažených příjmů bez minimální hranice.

Autor článku

Blanka Štarmanová

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT