Tisk: Japonská automobilka Mazda ukončí výrobu v USA

03.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. června (ČTK) - Japonská automobilka Mazda Motor zhruba do roku 2013 ukončí výrobu ve Spojených státech a opustí společný podnik s americkou firmou Ford Motor. Informoval o tom dnes japonský podnikatelský list Nikkei.

Mazda v uplynulém finančním roce vyrobila ve Spojených státech 45.000 automobilů. Po ukončení místní výroby bude firma podle listu Nikkei dovážet do USA automobily z Japonska a Mexika.

Mazda nyní údajně jedná s firmou Ford o prodeji svého podílu ve společném podniku pro výrobu automobilů s názvem AutoAlliance International.

Zpráva přichází v době, kdy poptávka po automobilech v USA oživuje z výrazného útlumu, který byl důsledkem hospodářské a finanční krize. V loňském roce se prodej automobilů v USA zvýšil o 11 procent na 11,6 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční nárůst od příchodu hospodářské recese. Předloni se propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let.

Německý koncern Volkswagen minulý měsíc slavnostně otevřel novou továrnu ve Spojených státech, která je důležitou součástí jeho plánu stát se do roku 2018 největším výrobcem automobilů na světě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK