Co dělat, když vozidlo mění majitele?

03.07.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pokud se rozhodnete koupit nebo prodat vozidlo, nezapomeňte ohlásit a provést změny na registru vozidel a také u pojišťovny, u které máte uzavřeno  povinné ručení. Opomenutí by se vám nemuselo vyplatit!


Vozidlo bez pojištění odpovědnosti na silnici nesmí, proto je zapotřebí pokud prodáváte nebo naopak kupujete vozidlo, udělat co nejdříve všechny potřebné změny,  včetně ukončení starého, případně uzavření nového povinného ručení. V opačném případě se vystavujete nebezpečí, že pokud budete jezdit s nepojištěným vozidlem,  může vás to stát hodně peněz.


  • Při změně vlastníka vozidla nedochází automaticky k zániku pojištění odpovědnosti, ani k jeho přechodu na nového vlastníka!
  • K zániku dochází až v okamžiku, kdy původní majitel oznámí prodej vozidla své pojišťovně.


Z výše uvedeného vyplývá, že původní majitel vozidla (prodávající) musí změnu ohlásit nejen na registru vozidel ale také u pojišťovny, u které má sjednáno povinné ručení.


Na co tedy při prodeji/koupi ojetého vozidla nezapomenout?

Původní i nový vlastník:

  • Oznámí změnu vlastnictví vozidla  na registru silničních vozidel.

Původní majitel:

  • Prodej vozidla ve vlastním zájmu co nejdříve oznámit pojišťovně, u které mělo vozidlo uzavřeno povinné ručení a odevzdatdoklad o pojištění odpovědnosti a zelenou kartu. Nespotřebovanou část zaplaceného pojistného pojišťovna majiteli vrátí, takže neotálejte a  oznamte prodej vozidla své pojišťovně!

Nový majitel:

  • Uzavření nové smlouvy o pojištění odpovědnosti (nejdéle do sedmi dnů od zániku pojištění odpovědnosti, nejlépe ihned) vozidla u některé z pojišťoven, která pojištění odpovědnosti nabízí. Bez pojištění vozidlo na pozemní komunikace nesmí!
  • Pokud nový vlastník nehodlá vozidlo provozovat, musí ve lhůtě 7 dnů od zániku pojištění odpovědnosti odevzdat registrační značku a osvědčení o registraci vozidla na registru silničních vozidel a požádat o dočasné vyřazení vozidla z registru silničních vozidel. V tomto případě nemusí sjednávat povinné ručení.

Nahlásit všechny změny pojišťovně co nejdříve je nutné, jinak se vystavujete určitému nebezpečí. Představte si situaci, že jako původní vlastník nenahlásíte změnu vlastníka vozidla (prodej) pojišťovně. Nejenže se tak zbavujete možnosti požadovat vrácení nespotřebovaného pojistného od pojišťovny, navíc se vám může stát, že pokud nový majitel s vozidlem způsobí škodu, můžete přijít o bonus(!), protože pojistka je uzavřena na vás.

Jistě stojí za to obětovat trochu času a při prodeji nebo koupi vozidla všechno včas a řádně vyřídit!

   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ