ČSOB Pojišťovna zhodnotila vklady klientů až o 6%

04.07.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny každoročně připisují klientům výnos z jejich životních pojištění. Více než 441 milionů korun připsala za rok 2002 klientům ČSOB Pojišťovna.

Z této částky připadne 440,2 milionu korun na klienty, kteří měli sjednané životní pojištění u bývalé IPB Pojišťovny, a 1,5 milionu korun na majitele životních pojistek u někdejší ČSOB Pojišťovny.

"Tyto výsledky znovu potvrzují, že životní pojištění, kromě své ochranné funkce, je i výhodnou investicí," řekl člen představenstva a ředitel divize životního pojištění ČSOB Pojišťovny Karel Svoboda. Prostředky, které měli klienti loni uložené na účtech životního pojištění u IPB Pojišťovny a ČSOB Pojišťovny, se jim totiž zhodnotily podstatně více než u běžných forem investic, a to až o 6 procent.

Po sloučení IPB Pojišťovny a ČSOB Pojišťovny k 6.1. 2003 jsou všechny dříve uzavřené platné smlouvy o životním pojištění spravované novou ČSOB Pojišťovnou.

Klientům, kteří mají uzavřený některý z druhů kapitálového životního pojištění, tedy pojištění se spořicí složkou, připisuje pojišťovna každoročně výnosy, jejichž výše je závislá na míře zhodnocení všech prostředků vložených do životního pojištění. Určité procento zhodnocení je zaručeno již smluvně v podobě takzvané technické úrokové míry. Ta v současnosti, kvůli všeobecnému poklesu úrokových sazeb na trhu, nemůže být podle vyhlášky ministerstva financí vyšší než 4 procenta ročně. Naprostá většina životních pojištění však byla u IPB Pojišťovny i ČSOB Pojišťovny sjednána již před platností této vyhlášky a tito klienti mají i nadále garantované zhodnocení vyšší - 5 % nebo dokonce 6 % ročně. Kromě toho pojišťovna podle výsledků investic přiznává ještě i tzv. podíly na zisku, které celkové výnosy životních pojistek dále zvyšují.

Celkové zhodnocení kapitálové hodnoty životního pojištění u IPB Pojišťovny patřilo po celou dobu její existence k nejvyšším na domácím trhu a v letech 1994 až 1998, kdy byly úrokové sazby vyšší než dnes, pravidelně převyšovalo 13 procent ročně. Například 30letý muž, který si v roce 1994 sjednal jednorázové životní pojištění na pojistnou částku 100 000 Kč a vložil do něj na počátku sto tisíc korun, má dnes pojištění s kapitálovou hodnotou 231 tisíc korun. Nejenže tak byl po celou dobu pojištěn, ale nadto dosáhl i vysokého zhodnocení svých peněz - průměrný výnos z jeho počátečního vkladu představoval 9,5 % ročně.

ČSOB Pojišťovna v současnosti spravuje 1,3 milionu smluv životního pojištění. Celkové předepsané pojistné životních pojištění vzrostlo loni, v součtu za IPB Pojišťovnu a ČSOB Pojišťovnu, na 3,4 miliardy korun, což odpovídá čtvrtému místu na trhu.

Zdroj: tisková zpráva ČSOB Pojišťovna

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ