Úřad EIA zvýšil odhad těžby plynu v USA na 1,8 mld. kubíků denně

07.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. června (ČTK) - Americký Úřad pro energetické informace (EIA) výrazně zvýšil odhad letošní těžby zemního plynu ve Spojených státech. Denně by se tak podle úřadu mělo těžit asi 64,61 miliardy krychlových stop (asi 1,83 miliardy krychlových metrů) plynu, což by byl proti loňsku nárůst asi o 4,5 procenta. EIA to uvádí v novém střednědobém výhledu, kde počítá i s mírným růstem poptávky.

Ve své předchozí zprávě z května úřad odhadoval, že se letos bude v USA denní produkce plynu pohybovat kolem 63,23 miliardy krychlových stop. K revizi odhadu jej přinutila nečekaně vysoká čísla o těžbě plynu za březen. Produkce plynu se v USA vytrvale zvyšuje od roku 2005, hlavně díky rozvoji takzvané horizontální těžby z břidlic.

Letošní růst těžby plynu by se tak měl vyrovnat loňskému nárůstu, který také činil zhruba 4,5 procenta. Mimo jiné to znamená, že objem těžby plynu by měl být letos v USA rekordní. Dosavadní rekord je z roku 1973, kdy se v průměru těžilo 62,05 miliardy krychlových stop denně.

Odborníci očekávají, že těžební firmy se budou od těžby zemního plynu odklánět, a místo toho se zaměří na těžbu ropy. Ta je totiž mnohem dražší, zatímco plyn v USA v posledních letech prudce zlevnil. Plyn se ale získává i jako vedlejší produkt při těžbě ropy, což by mělo stačit na to, aby růst těžby pokračoval svižným tempem i v následujících letech.

V roce 2012 by měl objem těžby plynu zůstat na zhruba stejné úrovni jako letos, je to ale víc, než kolik úřad odhadoval v květnové zprávě. V ní odhadl produkci zemního plynu na příští rok na 63,83 miliardy krychlových stop.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK