ČSOB nabízí číslo účtu v podobě "IBAN"

07.07.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Klienti ČSOB již mohou používat  číslo svého účtu ve  formě předepsané v "jednotném platebním prostoru EU" označované zkratkou IBAN (International Bank Account Number).

Vzhledem k tomu, že uvádění čísel účtů ve struktuře IBAN (s účinností od 1. července 2003) zrychluje a zlevňuje přeshraniční platební styk ve všech zemí Evropského hospodářského prostoru (EU+Norsko, Island a Lichtenštejnsko), mohou této služby využít již i klienti ČSOB.  České republika se sice k "jednotnému platebnímu prostoru" připojí až okamžikem vstupu do EU, tedy 1. květnem 2004, avšak již dnes mohou ušetřit klienti ČSOB všude tam, kde posílají platby svým obchodním partnerům do výše uvedených zemí v měně EUR.

Z tohoto důvodu doporučuje ČSOB svým klientům, aby při zasílání plateb do zemí používajících IBAN preferovali vždy číslo účtu v této struktuře . Používání IBAN má také vliv na výši poplatků vybíraných bankou příjemce. V případě, že plátce (klient ČSOB) neuvede na platebním příkaze číslo účtu příjemce ve formátu IBAN, mohou některé peněžní ústavy účtovat dodatečné poplatky, které jsou následně přeúčtovány na vrub odesilatele.

IBAN umožňuje jednoznačnou identifikaci účtu, země a bankovní instituce příjemce platby v případě přeshraničních převodů, kterými se rozumí platba v EUR v rámci zemí Evropského hospodářského prostoru. IBAN je v ČR tvořen 24 alfanumerickými znaky, které kromě současného čísla účtu obsahují též kód země a banky, která účet vede. Datum plošného zavedení IBAN v ČR pro platby probíhající přes zúčtovací centrum ČNB nebylo zatím stanoveno, proto nelze používat číslo účtu ve struktuře IBAN v tuzemském korunovém platebním styku.
ČSOB je první tuzemskou bankou, které se podařilo v rámci svého transakčního systému přidělit každému klientskému účtu vedle jeho současné podoby také zápis ve struktuře IBAN.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ