Tranzitní země se zavázaly k podpoře plynovodu Nabucco

08.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kayseri 8. června (ČTK) - Tranzitní země plánovaného plynovodu Nabucco dnes podepsaly dohody o podpoře tohoto projektu. Dokončily tak právní rámec pro tuto investici. Agentuře MTI to sdělilo konsorcium Nabucco Gas Pipeline International. Dodalo, že podpis dohod je významným krokem v rozvoji projektu.

Nabucco má přivést plyn z oblasti Kaspického moře a Střední Asie do Evropy, a snížit tak její energetickou závislost na Rusku. Plynovod má procházet přes Turecko, Rakousko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko. Dnes podepsané dohody o podpoře projektu jsou bilaterálními úmluvami mezi vládami těchto zemí a firmami, které na projektu Nabucco pracují.

Šéf konsorcia Nabucco Gas Pipeline International Reinhard Mitschek minulý měsíc uvedl, že výstavba plynovodu Nabucco by měla začít v roce 2013 a komerční přeprava plynu v roce 2017. To je o dva roky později, než se doposud uvádělo.

Nabucco má přepravit až 31 miliard metrů krychlových plynu ročně Partnery v konsorciu jsou turecký Botas, rakouská OMV, německá RWE, maďarský MOL, rumunský Transgaz a bulharský BEH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK