Lidovky.cz: Plynovod Gazela postaví rakousko-belgické konsorcium

09.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Plynovod Gazela, který by měl být vybudován do konce příštího roku na území severních a západních Čech, postaví konsorcium belgické společnosti Denys a rakouského stavebního podniku Alpine. Informuje o tom server Lidovky.cz. Zakázku zadal provozovatel českých plynovodů Net4Gas ze skupiny RWE. Za plynovod zaplatí 72,4 milionu eur (1,75 miliardy korun).

Plynovod o délce 166 kilometrů povede napříč Chomutovskem, Lounskem a severní částí Plzeňského kraje. Gazela je pokračováním nyní budovaného plynovodu Nord Stream, který zajistí přepravu ruského zemního plynu po dně Baltského moře do německého Greifswaldu, uvedl server.

Belgičané a Rakušané zajistí výstavbu západního a středního úseku plynovodu o délce 106 kilometrů. "Touto zakázkou zajistíme technickou infrastrukturu pro nepřetržité dodávky plynu do České republiky i Evropy," řekl generální ředitel Alpine Bau Roman Esterbauer.

Zakázku na výstavbu severní etapy v Krušných horách spolu s předávací stanicí v Brandově již koncem loňského roku získal ruský Strojtransgaz, jehož vlastníkem je plynárenský gigant Gazprom. Hodnota této zakázky přesáhla 1,5 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK