Pojistné a OSVČ, který má zaměstnance

13.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zaměstnavatelem pro platbu sociálního a zdravotního pojištění nemusí být nutně pouze právnická osoba (s. r. o. nebo a. s.), ale také fyzická osoba. Osoba samostatně výdělečně činná zaměstnávající zaměstnance má tedy poměrně hodně povinností.

OSVČ zaměstnávající zaměstnance platí sociální i zdravotní pojištění dvakrát. Jednou za sebe jako osobu samostatně výdělečně činnou a podruhé za své zaměstnance. Zdravotní pojištění za sebe přitom může OSVČ-zaměstnavatel platit jiné zdravotní pojišťovně než za své zaměstnance. Když se OSVČ rozhodne přijmout zaměstnance, tak se musí zaregistrovat jako zaměstnavatel u OSSZ a zdravotní pojišťovny, u které je zaměstnanec pojištěn. V současné době na trhu působí 8 zdravotních pojišťoven. Jestliže OSVČ přijme 8 zaměstnanců a každý bude pojištěn u jiné pojišťovny, tak se bude muset OSVČ zaregistrovat jako zaměstnavatel u všech 8 zdravotních pojišťoven. Registraci je nutné provést do 8 dní. Pro tento účel se vyplní formulář „Přihláška zaměstnavatele“.


Jak se liší termín splatnosti?

Za sebe musí OSVČ-zaměstnavatel odvést své zdravotní pojišťovně zdravotní pojištění do 8. dne následujícího měsíce (za červen do 8. července). Za své zaměstnance musí zdravotní pojištění odvést do 20. dne následujícího měsíce (za červen do 20. července). V případě, že OSVČ-zaměstnavatel platí zdravotní pojištění vždy ve stejném termínu např. až 18. dne v měsíci, tak vzniká OSVČ penále za sebe sama.


Neplnění oznamovací povinnosti = vysoké pokuty

V praxi především zaměstnavatelé fyzické osoby někdy opomenou splnit svoji zákonnou povinnost. Mnohdy právě proto, že si veškeré „papírování“ dělají sami. Všichni zaměstnavatelé (tedy i OSVČ) jsou povinny plnit oznamovací povinnosti, neplnění je ze zákona sankciováno. Za nedodržení oznamovací povinnosti mohou OSVČ-zaměstnavatelé obdržet pokutu ve výši 200 000 Kč a při opakovaném porušení oznamovací povinnosti dokonce 400 000 Kč. Nutno podoktnout, že k takto vysokým pokutám v praxi přistupují zdravotní pojišťovny zcela výjimečně.

Na co si dát zejména pozor?

  • Oznamovat nástup zaměstnance do zaměstnání. Rozhodným okamžikem pro evidenci zdravotní pojišťovny je ke dni faktického nástupu do práce.
  • Oznamovat ukončení zaměstnání zaměstnance. Stejně jako oznámení o nástupu do zaměstnání, tak i oznámení o ukončení zaměstnání je nutné sdělit zdravotní pojišťovně do 8 dní.
  • Oznamovat zdravotní pojišťovně změnu zdravotní pojišťovny zaměstnance. Každý zaměstnanec je povinen oznámit svému zaměstnavateli změnu zdravotní pojišťovny (do 8 dní). Pokud tak zaměstnanec neučiní, tak není správně odvedeno zdravotní pojištění a nová zdravotní pojišťovna může udělit zaměstnavateli penále, které může zaměstnavatel následně vymáhat po zaměstnanci.
  • Oznamovat důležité změny pro platbu pojistného za zaměstnance. V případě, že zaměstnanec začne pobírat důchod nebo zaměstnankyně nastoupí na mateřskou dovolenou, tak zdravotní pojištění za zaměstnance musí hradit stát. V případě, že zdravotní pojišťovna nemá tuto informaci, tak není zdravotní pojišťovně zdravotní pojištění ze strany státu uhrazeno. Opět je nutné všechny tyto změny oznamovat do 8 dní.

Pro všechny události existují předepsané tiskopisy, jejichž vyplnění není náročné, ale je potřeba oznamovat všechny skutečnosti včas.


Pozor na Přehledy

I když OSVČ-zaměstnavatel má u příslušné zdravotní pojišťovny pouze jednu zaměstnankyni, která je ještě k tomu třeba na mateřské dovolené, tak musí každý měsíc této zdravotní pojišťovně zaslat Přehled (Přehled o platbě pojistného zaměstnavatele). Zasílání Přehledů každý měsíc, spolupráce při provádění kontroly (OSVČ-zaměstnavatel je povinen předložit účetní doklady rozhodné pro správné stanovení vyměřovacího základu a placení pojistného či podat potřebné vysvětlení při pochybnostech) nebo používání stanovených tiskopisů patří mezi další povinnosti všech zaměstnavatelů. Za porušení těchto povinností může zdravotní pojišťovna udělit pokutu ve výši 50 000 Kč.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT