Čeká nás rapidní zdražení elektřiny?

14.06.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Predikované zdražení elektrické energie premiérem Petrem Nečasem o 30 % během následujících 10 let můžeme brát jako velmi optimistické.

V poslední době se postupně se opět rozvířila debata o možném zdražování elektrické energie. V médiích se píše až o možném zdražení o 100 % během deseti let, následně si běžný spotřebitel poslechne televizi a hle, co nevidí, premiér Petr Nečas se nechal unést a jeho predikce je 30 % nárůst.

Bohužel tyto pseudoanalýzy nemají fundovaný rozbor, který by se zaměřil na vzrůst ceny elektrické energie při přechodu na jiné zdroje výroby. Ano, elektrická energie určitě bude zdražovat, ale o kolik to bude, to dnes nikdo nedokáže přesně říci. Velice zjednodušeně můžeme říci, že cena elektřiny je závislá na 4 složkách, první je výrobní (za kolik vyrobíme 1MWh), druhá je transakční (cena za přenos elektřiny), třetí administrativní (poplatky za všechny možné administrativní úkony) a čtvrtá je podpora výkupu el. energie z obnovitelných zdrojů – toto vyúčtování je podobné i v ostatních vyspělých státech.


Ceny komodit


Abychom se dobrali toho, proč cena bude určitě zdražovat, tak na vině jsou především neustále stoupající ceny komodit (plynu a uhlí) a odklon od výroby elektřiny z jádra v Německu, které má do roku 2022 odstavit všech 17 jaderných elektráren, které už posvětila německá vláda. Bez naprostého povšimnutí prošly i zprávy z Itálie a Švýcarska, v obou těchto zemích vlády odsouhlasily, že žádné nové jaderné elektrárny již stavět nebudou.


Alternativní zdroje


Jakými zdroji nahradí vyspělé státy výpadek elektrické energie z jaderných elektráren? Bohužel zatím ani jedna země - Itálie, Švýcarsko a ani Německo nepředstavilo jednotnou koncepci. Nejdále je momentálně Německo, které hodlá postavit větrné parky na moři (ty, ale pokryjí pouze nepatrnou část výpadku), dále chce vybudovat paroplynné elektrárny (které budou ekologické a rychle se nafázují do sítě) a několik uhelných elektráren (i zde je problém, neboť zásoby uhlí jsou omezené a elektrárny musí nakupovat drahé emisní povolenky). Bohužel, ale tyto alternativní zdroje budou vyrábět elektřinu mnohem dráže, než jaderné elektrárny. Další negativní faktor je, že cena elektrické energie se bude odvíjet od ceny vstupních komodit – uhlí a plynu, které bude muset země dovážet. Počítá se, že největší zastoupení budou mít levné paroplynné elektrárny, které se rychle nafázují do sítě – bohužel zde bude Německo v kleštích, protože dováží a bude dovážet plyn z Ruska, které jistě rádo využije situace na trhu a bude postupně zdražovat.

Přesto však můžeme říci, že predikované zdražení elektrické energie premiérem Petrem Nečasem o 30% během následujících 10 let můžeme brát jako velmi optimistické, autor článku se domnívá, že toto zdražení bude daleko větší. Již nyní se očekává, že cena v roce 2012 poroste o 6% pro domácnosti a o 9% pro firmy. V dalších letech by se měl cenový nárůst pohybovat do 5%. Pokud tato čísla sečteme, zjistíme, že elektřina by mohla zdražit až o 90%.  V zásadě však musíme říci, že nejvíce na vliv ceny elektrické energie bude mít hospodářský růst vyspělých zemí, neboť od toho se bude odvíjet poptávka po energiích. V případě opětovného pádu ekonomik do recese můžeme očekávat pokles ceny silové energie na světových trzích, osobně tuto variantu vidím jako málo pravděpodobnou v blízké době.


A jak na tom může obyčejný investor profitovat?


Je několik variant, prostřednictvím nákupu komoditních ETF akcií anebo nákupem těžebních či energetických akcií, které vyrábějí lacinou energii prostřednictvím jaderných elektráren. A tou akcií, kterou máme na mysli je ČEZ a.s.

Na potenciál společnosti ČEZ a. s. upozorňujeme delší dobu, kdy oceňujeme velmi kvalitní práci managementu, který se v minulých letech nenechal strhnout k přeplácení akvizicí a z toho plynoucí výrazný nárůst zadlužení. V budoucnu se společnost hodlá zaměřit na rozvoj jaderné energetiky, která má dle mínění autora článku veliký potenciál na rozdíl od populistických gest některých vlád, na které doplatí obyčejný spotřebitel v podobě zvýšené ceny elektrické energie. Nejen jak a kdy vhodně vstoupit do akcií ČEZ a.s. bude autor článku prezentovat na investičním veletrhu www.money-expo.cz.

Graf: Ukázka potenciálu akcií ČEZu

Ukázka potenciálu akcií ČEZu

Autor článku patří do analytického týmu Czechwealth.cz

Autor článku

Lukáš Jíra  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE