Jak na zvýšení vlastního kapitálu v s.r.o.

16.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Základní kapitál tvoří část vlastního kapitálu společnosti a představuje hodnotu vkladů vlastníku společnosti do společnosti. Základní kapitál se tvoří při založení společnosti a během života podniku se může změnit.


Základní kapitál s.r.o.

Základní kapitál společnosti s ručením omezeným je ze zákona minimálně 200 000 korun, přičemž vklad jediného společníka musí být v minimální výši 20 000 korun. Při založení společnosti musí být splaceno minimálně 30 % vkladu každého společníka, celkově minimálně 100 000 korun.


Vlastní kapitál s.r.o.

Vlastní kapitál je tvořen základním kapitálem, rezervním fondem, nerozděleným ziskem a emisním ážiem.

Pomineme-li čistě účetní operace, můžeme způsob tvorby vlastního kapitálu rozdělit do dvou základních metod. První je metoda obchodní, tj. zvýšení vlastního kapitálu z vlastních zdrojů společnosti. Druhou metodu lze spatřovat v podobě navyšování vlastního kapitálu pomocí plateb vlastníka společnosti, tj. pomocí vkladů či příplatků. Zvýšení vlastního kapitálu formou navýšení základního kapitálu s sebou nicméně přináší řadu administrativně-právních požadavků, například nutnost rozhodnutí valné hromady, požadavky na splacení a správu vkladu nebo potřebu zápisu zvýšení základního kapitálu do obchodního rejstříku. Splnění všech požadavků je navíc spojeno se značnou časovou náročností, která může být v některých případech klíčová (např. při dodržení závazných termínů pro splnění limitů výše vlastního kapitálu společnosti). Proto může být vhodnou alternativou, jak navýšit vlastní kapitál, příplatek mimo základní kapitál.


Zvýšení vlastního kapitálu

Příplatek do vlastního kapitálu je u společnosti s ručením omezeným upraven v § 121 obchodního zákoníku. První odstavec tohoto ustanovení upravuje tzv. povinný příplatek společníka do vlastního kapitálu společnosti a odstavec druhý tzv. dobrovolný příplatek. Poskytnutý příplatek je možné společníkům v budoucnu vrátit, a to v rozsahu, v jakém převyšuje ztrátu společnosti.

Příklad: Společnost byla založena dvěma společníky se základním kapitálem 30.480.000 Kč, který je tvořen nepeněžitým vkladem jednoho společníka spočívající v nemovitém majetku a peněžitým vkladem druhého společníka. Společnost vznikla v roce 2008 a při vzniku společnosti nebyl vytvořen rezervní fond. Za rok 2008 vytvořila společnost zisk 500.000 Kč (výsledek hospodaření po zdanění). Z čistého zisku za rok 2008 bylo nutné přidělit do rezervního fondu částku 50.000 Kč (10 % z 500.000 Kč).

V únoru 2009 došlo k navýšení okruhu společníků navýšením základního kapitálu. O navýšení rozhodla valná hromada společnosti v lednu 2009. Valná hromada rozhodla o zvýšení základního kapitálu peněžními vklady ve výši 400 tis. Kč, nový převzal závazek ke zvýšení kapitálu společnosti. Byl podán návrh na zápis změny v obchodním rejstříku společnosti. Soud změnu zapsal. O zvýšení základního kapitálu se účtovalo v okamžiku po té, co se společník zavázal uhradit zvýšení vkladu do základního kapitálu.

novy spolecnik 1_1.jpg
 


Autor článku

Vlasta Kejhová

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT