Škody způsobené nepřímým úderem blesku a přepětím pomůže minimalizovat pojištění

17.06.2011 | , Slavia pojišťovna
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


17.6.2011 Zejména v letním období mohou bouřky způsobit výpadky dodávky elektrické energie či kolísání napětí nebo frekvence. Ve výjimečných případech může dojít vlivem nepřímého úderu blesku či jinými vlivy k přepětí v rozvodné síti. Přestože blesk neuhodí přímo do vašeho domu, může i u vás poškodit elektrospotřebiče. Slavia pojišťovna proto nabízí proti přepětí a nepřímému úderu blesku speciální připojištění, které si nyní mohou zájemci zdarma sjednat při uzavírání pojištění nemovitosti či domácnosti.

Úder blesku je standardním živelným rizikem, proti kterému pojišťovny vaši nemovitost pojistí. Avšak mohou nastat i případy, kdy do jiné nemovitosti či nedalekého elektrického zařízení udeří blesk, který způsobí přepětí v elektrické síti, poškodí majetek, aniž by na něm zanechal tepelné či mechanické stopy. V takovém případě pojišťovna odmítne plnění, protože nejde o přímý úder blesku a poškozené elektrické spotřebiče či jejich opravu si majitel zaplatí sám nebo se bude snažit náhradu škody vymáhat po dodavateli elektrické energie. „Každoročně se opakují situace, kdy silná bouřka vyřadí v jedné lokalitě velké množství elektrických zařízení. Majitelé poškozených nemovitostí se pak snaží škody vymáhat na dodavateli elektrické energie. Ne ve všech případech však odpovědnost za škody dodavatel energie uzná. A právě pro tyto případy nabízíme pojištění rizika nepřímého úderu blesku a přepětí, o které si klienti můžou zažádat a zdarma jej získají při uzavírání pojištění domácnosti či nemovitosti u našich obchodních zástupců,“ říká Jan Bárta, obchodní a marketingový ředitel Slavia pojišťovny.

Na přepětí jsou velmi citlivé spotřebiče se slaboproudými obvody - např. TV přijímače, počítače a jejich monitory, výjimečně však mohou být poškozeny veškeré elektrické spotřebiče včetně automatických praček, el. zařízení na ohřev vody či kuchyňských spotřebičů. Některá zařízení lze opravit, často však jde o totální škodu a pojišťovna poskytne plnění ve výši obecné ceny věci. V ostatních případech se hradí oprava v nutném rozsahu za přiměřené náklady, tj. do výše obvyklé ceny materiálu a práce. Pokud má klient Slavia pojišťovny sjednáno pojištění nemovitosti s rozšířením o nepřímý úder blesku a přepětí, je mu v případě škody vyplacena náhrada do výše 20 000 Kč za rok.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT