Utrácejte bez peněz

14.07.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Každý, kdo jede na dovolenou do zahraničí, si dnes již s naprostou samozřejmostí přibalí do kufru alespoň jednu platební kartu. Spoléhat pouze na ni, se však nemusí vyplatit. Dobře posloužit mohou také cestovní šeky.

Před odjezdem na dovolenou, řeší snad každý z nás problém, jak bude v zahraničí platit. Platební karty se dnes již staly téměř samozřejmostí, a tak se většinou spoléháme právě na ně. Takovéto jednočaré uvažování a opomíjení dalších možností se však může v cizině vymstít. Může se totiž stát, že nám peníze i platební kartu někdo ukradne, nebo ji ztratíme. Vhodným doplňkem k hotovosti a platební kartě v zahraničí mohou být právě cestovní šeky.

Nejprve se podívejme na to, co to vlastně cestovní šeky jsou a kde je možné je nakoupit. Cestovní šeky jsou vlastně cenné papíry, které opravňují osobu v něm uvedenou k přijetí částky při jeho předložení k výplatě, a to podle podmínek stanovených výstavcem šeku. Nejznámějšími společnostmi vydávajícími cestovní šeky jsou American Expres a Thomas Cook. Šeky se vydávají v různých měnách (většinou americký dolar, euro či britská libra) i nominálních hodnotách.

Cestovní šeky si lze koupit buď přímo v kancelářích šekových společností, nebo v bankách či směnárnách. Dokonce i některé cestovní kanceláře je mají ve své nabídce. Za prodej šeku si společnosti účtují zhruba jednoprocentní poplatek. Některé banky však zvýhodňují ty zákazníky, kteří u nich mají veden svůj účet a poskytují jim cestovní šeky za nižší poplatek. K nákupu musíte předložit jeden doklad totožnosti (občanka nebo pas). Přímo před pracovníkem banky všechny šeky vlastnoručně podepíšete a dostanete k nim prodejní list, na němž je uvedena hodnota šeků a jejich čísla. Tento dokument si pečlivě uschovejte odděleně od ostatních šeků, protože v případě odcizení nebo zničení šeků jej musíte předložit.

  

Krádež neznamená ztrátu peněz

Šek můžete proměnit v kancelářích šekových společností, v bankách či směnárnách za zahraniční peníze prakticky po celém světě. Při proplácení tohoto šeku je nutné šek znovu podepsat, a to za přítomnosti pokladního, který zkontroluje správnost podpisu a případně předložit ještě doklad totožnosti. Díky tomu se dají cestovní šeky jen těžko zneužít.

Dojde-li k nejhoršímu a cestovní šeky ztratíte nebo Vám je někdo ukradne, není potřeba si zoufat. O své peníze nepřijdete a v zahraničí bez prostředků rozhodně nezůstanete. Je však nutné co nejdříve tuto ztrátu ohlásit společnosti, která šeky vydala. Od okamžiku ohlášení ztráty už nese riziko právě vydávající společnost a nikoliv vy. K žádosti o zablokování šeků musíte předložit právě výše zmíněný prodejní list. Jestliže Vám byly šeky ukradeny, musíte předložit také potvrzení od policie. Náhradu potom obdržíte většinou zdarma a v poměrně rychlé době. Již během 24 či 48 hodim můžete mít v ruce šeky nové a v původní celkové výši.

Ačkoliv jsou šeky bezpečné, jejich masivnější využití je limitováno především jistou nepohodlností. Musíte jít dvakrát do banky (nejprve si šeky vyzvednout a potom v místě pobytu opět, ale tentokrát pro peníze) a jste tedy závislí na její otevírací době.

Plaťte šeky přímo! Je to levnější!

Cestovními šeky ale můžete také přímo platit v některých hotelích, v restauracích, na letištích a v obchodech. Ty poznáte podle toho, že nesou logo společnosti, která cestovní šeky vydává. I zde musíte před pracovníkem cestovní šek vlastnoručně podepsat. Při placení šeky však může nastat problém s tím, že v obchodě či restauraci nebudou ochotni vrátit rozdíl mezi cenou služby a hodnotou šeku. Proto se doporučuje nakoupit si šeky především nižších nominálních hodnot (např. 20 a 50 euro či dolarů). Snižujete tím také riziko, že při ztrátě části z nich přijdete o velkou sumu peněz.

Přímo platit cestovními šeky je také mnohem výhodnější, vyjde vás to totiž levněji. Neplatíte žádný poplatek za použití šeku. Zatímco při proměnění šeku na hotovost zaplatíte obvykle jedno i více procent z hodnoty šeku (poplatky za proplácení šeků v jiné měně jsou vyšší než při výměně za měnu, na kterou jsou vydané). Bohužel ne ve všech zemích a na všech místech lze šeky platit.

A ještě jednu výhodu šeky mají. Pokud se vrátíte z dovolené a ještě jste neutratili všechny šeky, nemusíte hned běžet si je proměnit zpátky na koruny. Za zpětnou výměnu totiž zaplatíte poplatek (cca 1 - 2 %). Můžete si je ale schovat na příště, protože šeky mají neomezenou platnost.

Jak vlastně cestovní šek vypadá?

 

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ