Jak ovlivní náhradní doba výši důchodu?

22.06.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Náhradní doba pojištění je pro všechny žadatele o důchod nesmírně důležitá, protože zabraňuje nižší penzi. I náhradní dobu pojištění je proto potřeba si pohlídat, aby byla správně zohledněna při výpočtu důchodu.

Doba pojištění je nesmírně důležitá při výpočtu důchodu, protože každý rok pojištění zvyšuje procentní část důchodu o 1,5 % z redukovaného osobního vyměřovacího základu. Do doby pojištění patří všechny roky, kdy občan ze svého příjmu odvádí důchodové pojištění, ale také náhradní doby.


Náhradní doby pojištění


Aby byla doba pojištění uvedena jako náhradní doba pojištění, tak je nutné, aby tato doba v souhrnu trvala alespoň jeden rok, a to i přerušovaně a současně byla vykonávána v Česku. Náhradní doby pojištění jsou uvedeny v § 12 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Náhradních dob pojištění je celkem devět. Kromě výkonu vojenské služby, péče o dítě a péči o bezmocnou nebo závislou osobu, která se započítávají ze 100 %, se náhradní doby pojištění započítávají z 80 %.


  • studium od 18 let do 26 let před rokem 2010 na střední nebo vyšší odbroné škole nebo vysoké škole v Česku
  • evidence na úřadu práce v zákoném povoleném rozsahu
  • civilní služba
  • vojenská služba
  • péče o dítě do čtyř let
  • pobírání invalidního důchodu třetího stupně
  • péče o bezmocnou závislou nebo bezmocnou osobu v souladu se zákonem
  • teoretická a praktická příprava pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost osob se zdravotním pojištižením
  • nemocenská, karanténa, ošetřovné či mateřská po skončení výdělečné činnosti, která zakládala účast na nemocenském pojištění


Dnešní studenti si pohorší


Dobu studia je při sepisování žádosti o důchod potřeba doložit. Ve většině případů by měla mít ČSSZ ve své databázi správné údaje, ale někdy se stane, že škola nesplnila svoji povinnost. Při sepisování žádosti o důchod se předloží doklady prokazující studium, jako jsou: maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom, výúční list). Nedokončené nebo přerušené studium se doloží např. indexem, potvrzením o studiu vydaného danou školou. Od roku 2010 se již studium do náhradních dob pojištění nepočítá, což znamená, že dnešní studenti si při výpočtu důchodu pohorší. Jestliže dnešní žadatel o důchod získal 5 let studia po 18 roce, tak za tyto roky studia získá 4 roky pojištění (5 let x 80 %) pro výpočet procentní části důchodu. Jak to ovlivní důchod?


  • Budeme počítat, že redukovaný osobní vyměřovací základ činí 17 000 Kč. V prvním případě získá občan 40 let pojištění ve druhém 36 let (nazapočítá se doba studia). V prvním případě bude tedy procentní část důchodu 10 200 Kč (17 000 Kč x 60 %). Ve druhém případě bude procentní část důchodu 9 180 Kč (17 000 Kč x 54 %). Při stejných vstupních parametrech by nezapočítání doby studia znamenalo nižší měsíční důchod o 1 020 Kč.


Největší problémy? Evidence na úřadu práce


Úřady práce sice ze zákona zasílání ČSSZ dobu evidence v úřadu práce u jednotlivých občanů. V případě nesrovnalostí se tato doba dokládá potvrzením, které má žadatel o důchod a kde je vypsána doba pobírání podpory v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci. Doba evidence na úřadu práce sice patří mezi náhradní doby pojištění a tato doba se započítává do výpočtu důchodu, ale pouze v omezeném rozsahu. Dle zákona o důchodovém pojištění se doba, kdy je občan veden v evidenci úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání hodnotí do doby pojištění po dobu, po kterou občanovi náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci a v rozsahu nejvýše 3 roky po dobu evidence na úřadu práce, kdy podpora nenáleží. Tato doba se zjišťuje zpětně. Před dosažením 55 let se do ní započítává nejvýše 1 rok.


  • Praktický příklad: Žadatel o důchod pan Novotný byl v evidenci úřadu práce od 1. 3. 2000 do 31. 11. 2002 a od 1. 5. 2007 do 30. 10. 2009. Jak se započítá doba v evidenci úřadu práce panu Novotnému? Pro výpočet starobní penze se z období od 1. 3. 2000 do 31. 11. 2002 (tj. celkem 34 měsíců) započte 6 měsíců, po které pan Novotný pobíral podporu v nezaměstnanosti a dále 12 měsíců, kdy byl v evidenci úřadu práce a podporu v nezaměstnanosti již nepobíral. Započítává se pouze jeden rok, protože měl pan Novotný v daném období méně než 55 let. Z období od 1. 5. 2007 do 30. 10. 2008 (tj. celkem 18 měsíců) se započte 12 měsíců, po které pan Novotný pobíral podporu v nezaměstnanosti a započte se i zbývajících 6 měsíců, kdy pan Novotný podporu již nepobíral, protože nebyla překročena doba tří let.  


Péči o blízkou osobu je nutno doložit


Aby byla péče o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I (lehká závislost) nebo osobu jakéhokoliv věku, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost), stupni III (těžká závislost) či stupni IV (úplná závislost), tak je nutné se co nejdříve dostavit na místně příslušnou OSSZ a tyto skutečnosti doložit. Nejpozději lze zahájit řízení 2 roky od posledního dne péče. Předkládá se identifikační údaje žadatele a osoby, o kterou je pečováno, doklady prokazující příbuzenský vztah v případě osoby blízké, údaje prokazující vedení společné domácnosti, jestliže nejde o osobu blízkou a potvrzení obecního úřadu obce s rozšířenou působností o stupni závislosti osoby, o kterou je pečováno nebo rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY